Bejáratott gasztronómiai rendezvények maradnak el Háromszéken az afrikai sertéspestis fertőzés miatt. Elmarad a bálványosi nemzetközi disznótoros fesztivál és a kézdivásárhelyi hagyományos termékvásár is.

Daragus Attila Torja község polgármestere, a nemzetközi disznótoros fesztivál főszervezője tájékoztatott, hogy a fesztivál 14. kiadását március 2-ra tervezték, ám ennek megtartását a Kovászna megyei Állategészségügyi igazgatóság az afrikai sertéspestis megjelenése miatt nem engedélyezi.

Csendőri segítséggel ölik a disznókat az Őrkő negyedben | Fotó: Kovács Zsolt

A rendezvényre 15 magyarországi és hazai csapat nevezett be, őket értesítették, hogy a fesztivált valószínű november második felére halasztják. A fesztiválon évek óta a hagyományos disznóvágási szokásokat elevenítik fel, hangsúlyt fektetve arra, hogy a résztvevők több térségből érkezzenek, mert így színesebb a bemutatott gasztronómiai kínálat.

afrikai sertéspestis
Hatósági zárlat alatt az Őrkő negyed | Fotó: Kovács Zsolt

Szintén a sertéspestis fenyegetettség miatt, hét év után először elmarad a havonta megrendezésre kerülő kézdivásárhelyi hagyományos termékvásár. A szombaton esedékes vásárt szintén az állategészségügyi hatóság tiltotta be.

Sikó Barabási Sándor főállatorvos átiratban tájékoztatta a helyi önkormányzatokat, hogy minden nyilvános esemény megszervezését megtiltják, így próbálják megakadályozni a kór tovább terjedését. A tiltást 45 napig tartják fenn, amennyiben ez alatt nem jelenik meg újabb eset. Mint ismeretes Kovászna megyében a Sepsiszentgyörgy Őrkő negyedében és a városhoz közeli Sepsikőröspatakon igazolták vissza a sertéspestis megjelenését.