Óriási büntetéseket osztott tűzvédelmi szabályok be nem tartása miatt a háromszéki Készenléti Felügyelőség (ISU). Adrian Simtea parancsnok évértékelő sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy tavaly több mint 3300 tűzvédelmi szabálysértést állapítottak meg és közel 850.000 lej értékben bírságoltak meg vállalkozásokat, intézményeket, önkormányzatokat és különböző beruházások kivitelezőit.

Ez az összeg hatszor több mint amennyi büntetést 2017-ben kiosztottak tűzvédelmi szabálysértésekért. A tűzoltósági parancsnok szerint ennek oka, hogy lejárt a 2006/307-es törvény által szabott határidő, ameddig a cégek, intézmények, önkormányzatok büntetés nélkül kiválthatták a tűzvédelmi engedélyeket és kijavíthatták az épületeik hiányosságait.

Adrian Simtea beszámolója szerint tavaly 131 tűzvédelmi engedélyt állítottak ki Kovászna megyében és 219 kérést visszautasítottak, mert az épületek nem feleltek meg a tűzvédelmi előírásoknak.

A tűzoltóparancsnok emlékeztetett, hogy a 64 halálos áldozatot követelő 2015-ös bukaresti Colectiv klubban történt tűzeset után szigorították a szabályokat, ezt követően emelkedett meredeken a tűzvédelmi engedély kérések száma. Hozzátette: tavaly tanácskoztak a háromszéki urbanisztikai szakemberekkel és ennek következtében a korábbi időszakhoz képest az elmúlt esztendőben sikerült csökkenteni az elutasított tűzvédelmi kérések számát.