Csigatempóban halad Kovászna megyében az intézmények tűzvédelmi engedélyeztetése. Az igénylések nagy részét kénytelenek visszautasítani, mondta Zară Sorin Alexandru. A Kovászna megyei tűzoltóság megelőzési osztályának vezetője szerint az év elejétől 89 tűzvédelmi kérést iktattak, de csak 11 engedély bocsátottak ki, a többit különböző hiányosságok miatt visszautasították.

Az év elején Háromszéken hatvan tanintézetnek nem volt tűzvédelmi engedélye, azóta csak hármat sikerült engedélyeztetni. A tűzoltótiszt szerint a tűzvédelmi tervek tele van hibákkal, ezért nem tudják jóváhagyni. A tervező cégek általában más megyéből érkeznek, nincs helyismeretük, felszínesen értelmezik a törvényt.

A Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség vezetősége | Fotó: Kovács Zsolt

Zară Sorin Alexandru szerint általában a pénzhiány jelent akadályt, hiszen az iskolaigazgatók elindították a folyamatot, ám megtorpantak, amikor kiderült, hogy a tűzvédelmi engedélyeztetéshez szükséges átalakítások, beruházások mennyibe kerülnek.

Ennek ellenére a tűzoltó szerint az iskolaépületek gyakorlatilag biztonságosak, bár a tűzvédelmi engedélyre szükség lenne. Országos szinten sem történtek balesetek a tanintézetekben, és Kovászna megyében sincs olyan épület az oktatási rendszerben, ahol valós veszélyt azonosítottak volna, olyant, ami indokolná a tevékenység beszüntetését.