Egy újabb afrikai sertéspestis gócpont alakulhatott ki Háromszéken, ezúttal a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedhez közel fekvő Sepsikőröspatakon, egy háztartásban találtak egy elhullott disznót, amelyről feltételezik, hogy afrikai sertéspestissel volt fertőzött. A hivatalos laboreredményeket hétfő délutánra várják.

Értesülésünk szerint a sepsikőröspataki háztartásban mintegy 20 disznót nevelnek, a gazda vasárnap telefonált a megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságnak, hogy egyik sertés beteg, amíg a hatóságok a helyszínre érkeztek az állat már elhullott. Labormintát vettek tőle és annak eredményét hétfő délutánra várják.

Csendőri segítséggel ölik a disznókat az Őrkő negyedben | Fotó: Kovács Zsolt

Kisgyörgy Sándor sepsikőröspataki polgármester szerint a Kovászna megyei Prefektúrán tanácskoztak és zárlat alá helyezték a fertőzés gyanús háztartást, amennyiben beigazolódik az afrikai sertéspestis jelenléte, mind a 20 sertést le kell vágni. A sepsikőröspataki önkormányzat ki kellett jelöljön egy állandóan őrzött területet, ahová az esetleges kényszerlevágáskor a disznó tetemeket klórmészben elhelyezik.

Kényszervágásokat rendeltek el az Őrkőn!

Kisgyörgy Sándor szerint a környékbeli gazdák a kényszervágásoktól tartva elkezdték maguk levágni a disznókat, miután múlt hét pénteken a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedi szemétgödörbe eldobott két disznótetemről beigazolódott, hogy afrikai sertéspestis miatt hullottak el az állatok, illetve a sepsikőröspataki háztartásban is fennáll a fertőzés gyanúja.

Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos szerint ez ellen nincs mit tenniük, amíg hivatalosan be nem igazolódik, a fertőzés jelenléte. A hatóságok ugyanis csak akkor léphetnek közbe törvényesen, ha az adott háztartásban hivatalosan igazolják az afrikai sertéspestis fertőzés jelenlétét.

afrikai sertéspestis
Hatósági zárlat alatt az Őrkő negyed | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki főállatorvos ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy hétvégén a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben még egy disznóról kiderült, hogy afrikai sertéspestissel fertőzött ezért hétfőn elrendelték a negyedben tartott mintegy 60 sertés kényszerlevágását, hogy megvédjék Kovászna megyét a fertőzés elterjedésétől. Az Őrkő negyedi romák „nem örvendenek” ennek az intézkedésnek, mutatott rá Sikó Barabási Sándor, aki szerint a csendőrség és rendőrség támogatásával tesznek eleget a kényszerintézkedésnek.