Az őrkői kőbánya környékén, két kidobott sertéstetemben igazolták az afrikai sertéspestis jelenlététét a hatóságok. A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság péntek késő esti közleményében arról tájékoztat, hogy a bukaresti laborvizsgálatok beigazolták, hogy mindkét állat afrikai sertéspestis fertőzés miatt hullott el. A háromszéki hatóságok azonnali intézkedéseket hoztak, hogy megfékezzék a fertőzés terjedését: közlekedési korlátozásokat vezettek be, fertőtlenítenek és ellenőrzik az állatok és termékek mozgását.

afrikai sertéspestis
Hatósági zárlat alatt az Őrkő negyed | Fotó: Kovács Zsolt

Értesülésünk szerint a sepsiszentgyörgyi Kender utcában lakó család már közel egy éve nevelte a disznókat, amelyek nem voltak hivatalosan bejelentve, nem volt azonosító fülszámuk. Az állatokat többnyire szeméttárolókból származó ételmaradékokkal etették. A család a két elhullt disznót még január 29-én (kedden) dobta ki az őrkői kőbánya környékén, a hatóságok január 31-én (csütörtökön) találták meg a tetemeket, azokból vért vettek és beigazolódott, hogy afrikai sertéspestis miatt hullottak el. A fertőzés megjelenésének körülményeit az állategészségügyi hatóság és a rendőrség is vizsgálja, és felhívják a figyelmet, hogy az elhullott állatok tetemének kidobása bűncselekménynek minősül.

A hatóságok a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyed 3 kilométeres körzetében védelmi övezetet alakítottak ki, 10 kilométeres körzetben felügyeleti övezetet van érvényben. Ebben a térségben a fertőzés gyanús sertéseket feláldozzák, ezekért az állam kárpótlást fizet. A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője, Sikó Barabási Sándor közleményben felszólítja a gazdákat, hogy minden megbetegedést, vagy sertéspusztulást azonnal jelentsenek, illetve kéri a lakosságot, hogy működjenek együtt a hatóságokkal a fertőzés megfékezésében, hiszen az afrikai sertéspestis jelentős anyagi és gazdasági károkat okozhat.

afrikai sertéspestis
Hatósági zárlat alatt az Őrkő negyed | Fotó: Kovács Zsolt

Sikó Barabási Sándor ugyanakkor emlékeztet, hogy az afrikai sertéspestis embereket nem veszélyeztet, a fertőzés a házi és vaddisznók esetébe okoz megbetegedést.

Frissítés:

A fertőzés gócpontjának számító Kender utcai háztartást és közvetlen környezetét szigorú zárlat alatt tartják. Ha a következő 45 nap alatt nem bukkan fel újabb beteg állat, a fertőzés gócot felszámoltnak tekintik, mondta el Sikó Barabási Sándor. A háromszéki főállatorvos a pánikkeltés megelőzendő hozzátette: egyelőre nem merült fel annak lehetősége, hogy a fertőzés közvetlen közelében, az Őrkő negyedben lévő 61 darab disznót le kellene vágni. A szakember szerint csak a fertőzés gyanús sertések esetében rendelnek el kényszervágást és megsemmisítést!