Rosszul elkészített statisztika és rosszul működő vizsgáztatási rendszer az oka, hogy hivatalos adatok szerint rendkívül alacsony sikeresen sofőrvizsgázó tanulóvezetők aránya, mutatott rá a Sláger Rádió érdeklődésére a legnagyobb Kovászna megyei sofőriskolát működtető Dobra Csaba. A tucatnyi oktatót foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Doma Drive sofőriskola tulajdonosa rámutatott, hogy nem mutatja a valóságot az Országos Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Hivatal (DRPCIV) múlt héten közzétett elemzése, miszerint tavaly a tanulóvezetők mindössze 30 százaléka kapott átmenő pontszámot a közlekedési ismeretekből (KRESZ) tartott elméleti vizsgán. Ez az arány 2017-ben még 50 százalék volt. A hivatal adatai szerint nagyon gyengén teljesítenek a tanulóvezetők a gyakorlati próbán is: a forgalmi vizsgára beiratkozottaknak mindössze 20 százaléka jutott 2018-ban jogosítványhoz.

Dobra Csaba szerint a DRPCIV által közzétett statisztikai adatok azért csalókák mert kizárólag azokat a tanulóvezetőket veszi számba, akiknek első nekifutásra sikerült jogosítványt szerezni. A sepsiszentgyörgyi sofőriskolai oktató szerint érthetetlen, hogy miért éves statisztikaként mutatták be a 30 százalékos átmenésről szóló adatokat, hiszen ez esetben az lett volna reprezentatív, hogy összesítsék, hogy tavaly hány tanuló iratkozott be a sofőriskolákba és azokból egy év alatt hányan szereztek jogosítványt. A hivatal ugyanis kizárólag az első vizsgán való teljesítményüket rögzítette, azt már nem vették számításba, ha valaki az adott évben, második vagy harmadik nekifutásra sikeresen vizsgázott.

Dobra Csaba a Doma Drive sofőriskola tulajdonosa | Fotó: Doma Drive

A sepsiszentgyörgyi oktató szerint a Kovászna megyei sofőriskolákra nem jellemző a nagyon alacsony átmenési mutató, többnyire az országos átlag felett teljesítenek, így az általa vezetett Doma Drive iskola 2017-ben 57 százalékos átmenési arányt ért el, kizárólag az első nekifutásra sikeresen vizsgázók arányát figyelembe véve. Az országos statisztikákat közlő https://topinstructoriauto.ro/ portál szerint Dobra Csaba a legeredményesebb háromszéki oktató volt 84 százalékos átmenési aránnyal.

A rendőrségi szakértők szerint a tanulóvezetők felkészületlensége miatt a sofőriskolák működési feltételeinek jelentős szigorítására kell számítani idéntől, kilátásba helyezték, hogy csak akkor hosszabbítják meg az iskolák működési engedélyét, ha a tanfolyamaikra beiratkozott tanulóvezetőknek legkevesebb 40 százaléka már az első KRESZ- és forgalmi vizsgájuk után jogosítványhoz jut. Dobra Csaba érdeklődésünkre rámutatott, hogy az Országos Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Hivatal várhatóan valamikor április környékén teszi közzé a tavalyi évre vonatkozó hivatalos adatait. A sepsiszentgyörgyi oktató szerint a jelenleg érvényben lévő törvénykezés már eleve arról rendelkezik, hogy nem hosszabbítják meg a működési engedélyét annak az iskolának, ahol alacsony a tanulóvezetők átmenési aránya.

Fel kellene gyorsítani a sofőrvizsgák folyamatát!

Dobra Csaba szerint az első vizsgán való alacsony átmenési arány miatt nem csak a tanulók vagy oktatók okolhatóak, hanem súlyos rendszerhiba van, ugyanis a Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Hivatal (DRPCIV) szakemberhiánnyal küzd ezért nagyon sok időbe telik amíg a tanulóvezető az iskola befejezése után vizsgapadba ülhet. Példaként említette, hogy Háromszéken aki most januárban befejezi a tanulást és sikeresen iskola vizsgázik, az majd csak májusra kap időpontot, hogy letegye a forgalmi vizsgát.

Dobra Csaba a Doma Drive sofőriskola tulajdonosa | Fotó: Doma Drive

„Mit kellene tegyünk mi sofőriskolai oktatók, hiszen három hónap telik el aközött, hogy felkészítjük és amíg elérkezik a vizsga ideje. Ezidő alatt kopnak a tanuló ismeretei, nem ülhetünk mellettük és buzdítsuk őket, hogy ismételjenek, esetleg vegyenek pótórákat”, nyilatkozta a Sláger Rádiónak Dobra Csaba, aki szerint ha valaki lelkiismeretes és tanul, annak sikerül a vizsgája, aki félvállról veszi a tanulást az nemcsak, hogy nem kap jogosítványt, hanem rontja az iskolák statisztikáját. „Fel kellene gyorsítani a vizsgáztatás folyamatát és valós statisztikát készíteni a sofőriskolák egy éves tevékenységéről”, összegzett Dobra Csaba.