A hat megyét felügyelő, brassói regionális fogyasztóvédelmi főfelügyelőség élére nevezték ki a „székely ízek” üldözése kapcsán elhíresült Mircea Diacont. A tisztséget eddig betöltő Claudiu Sorin Susanu pedig a Temesvár székhelyű nyugati regionális főfelügyelőséget vezeti. Sajtóhírek szerint, Susanut azért helyezték át, mert összekülönbözött a Szociáldemokrata Párt Brassó megyei elnökével. Az ő helyét tölti be az eddig a Kovászna megyei felügyelőséget vezető Mircea Diacon.

A háromszéki főfogyasztóvédő lemondását több ízben kérték, mert túllépte a hatáskörét, ittasan kocsmai verekedésbe keveredett, gépkocsibalesetet okozott. Tavaly Benkő Erika és Kulcsár-Terza József levélben fordultak Románia miniszterelnökéhez, hogy Mircea Diacont mentse fel a tisztségéből. A háromszéki politikusok felidézték, hogy távoznia kellett a rendőrségtől, mert egy előzetesben levő nő feljelentette nemi erőszak kísérletért. A polgárőrségnél is felfüggesztették mert erőszakosan viselkedett, és több ízben volt ittas. A Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal élén több alkalommal tanújelét adta magyarellenességének, kocsmai verekedésbe keveredett. A politikusok kifejtették, hogy a főfogyasztóvédő arrogáns viselkedése, visszaélései miatt az egész hivatalnak rossz hírneve van, gúny tárgyává vált.

Mircea Diacon azt követően került a magyar sajtó érdeklődésének középpontjába, hogy 2014-ben egy hentesárut forgalmazó székelyföldi céget arra szólított fel: tüntesse el áruinak címkéiről a “székely ízek” feliratot. A felügyelő akkor érdeklődésünkre kifejtette: székely ízekről csak az beszélhetne, aki “kóstolt már székelyt”.

2015 augusztusában a fogyasztóvédő a sepsiszentgyörgyi taxik némelyikére ragasztott, SIC feliratú matricákat kifogásolta. Úgy vélte, a Székelyföldet jelképező matrica reklámnak minősül, amit csakis reklámszerződés alapján lehet a taxikra kiragasztani. Mircea Diacon az unitárius vallásórák résztvevői számára szervezett ingyenes táborba kiszállva egyebek között azt kifogásolta, hogy nincs román nyelvű táborszabályzat.

Claudiu Susanu és Mircea Diacon fogyasztóvédők

Az eddigi regionális vezetőnek, Claudiu Susanunak egyebek között azt rótták fel, hogy részrehajlóan viszonyult 2017-es székelyudvarhelyi áruházi botrányhoz. Ekkor egy videoblogger olyan kisfilmet tett közzé az egyik videomegosztón, amely látszólag bizonyítja, hogy azért nem szolgálták ki egy nemzetközi áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének kültéri grillezőjében, mert román nyelven szólította meg az elárusítót. Később kiderült, hogy a blogger kiszolgálását nem a románsága miatt utasították el, hanem azért, mert nyitás előtt akart vásárolni, és a bemutatott filmen a harmadik nyitás előtti vásárlási kísérlete látható, számol be az MTI.

A felügyelő – még mielőtt a blogger csalása kiderült volna – a Mediafax hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy “ellenőreiket szintén nem szolgálták ki az üzletben, mert románul kértek termékeket”, ezért megbírságolták az áruházat. Az áruház illetékese szerint a bírságot a blogger hamisítása miatt kapták. Az esetet a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat panasza nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács is megvizsgálta, de nem tartotta diszkriminatívnak.