Hivatalos köszönőlevelet kapott Tamás Sándor a romániai fogyasztóvédők országos egyesületétől. Bevallása szerint meglepte a küldemény, és nem is érti, mire gondoltak pontosan az ő esetében. Március 15-e a Fogyasztóvédelem Világnapja is, ebből az alkalomból kapott köszönőlevelet Kovászna Megye Tanácsának elnöke is, amiben méltatják a támogatását, és az aktív közreműködését.

„Nagyon meglepett a levél, nem értem, mire gondolnak az én esetemben”- szögezte le Tamás Sándor, akit szemmel láthatóan jól szórakoztatott a küldemény. Mint ismeretes több éves ellentét feszül a Kovászna megyei önkormányzat elnöke, és Mircea Diacon háromszéki főfogyasztóvédő között. Tamás Sándor nem mulaszt el egy alkalmat sem, hogy felhívja a figyelmet a köztisztviselő sorozatos túlkapásaira, magyarellenességére.

Mircea Diacon háromszéki főfogyasztóvédő | Fotó: Kovács Zsolt

Tavaly a székelyudvarhelyi miccses botrány kapcsán a Ku Klux Klan tevékenységével állította párhuzamba, azt mondta: „a fogyasztóvédelem úgy működik, mint száz évvel ezelőtt Amerikában a Ku Klux Klán: állami segédlettel alkalmazza a kettős mércét és meg akarnak bélyegezni egy népcsoportot”. A nyilatkozat miatt Diacon bűnvádi feljelentést tett, végül az ügyészség úgy döntött, nem emel vádat.

Március elején a háromszéki parlamenti képviselők levélben fordultak a miniszterelnökhöz kérve, hogy vizsgálják ki Mircea Diacon túlkapásait, mert „a magyar közösség tagjai ellen irányuló fenyegető és megfélemlítő intézkedései már rég elérték a lakosság ingerküszöbét”. Többek között azt is nehezményezik, hogy a fogyasztóvédelmi vetélkedő megyei szakaszát mindig március 15-én szervezi, ezzel hátrányos helyzetbe hozva az ünneplő magyar diákokat, holott Hargita és Maros megyében ezt egy nappal a magyar Nemzeti Ünnep előtt vagy utána bonyolítják le a fogyasztóvédelmi vetélkedőt.