Sepsiszentgyörgyön februárban indul be a négy éve papíron létező tehetséggondozó központ, amely a kiemelkedő képességű gyerekek iskola utáni fejlesztésével foglalkozik, számolt be Pető Mária igazgató. Az oktatási minisztérium csak most hagyta jóvá a szükséges állásokat, számolt be Kiss Imre főtanfelügyelő.

A Székely Mikó Kollégium tudósklubját vezető Pető Mária fizikatanár, a tehetséggondozó központ vezetője sajtótájékoztatón elmondta: ezekben a napokban várják a tanárok jelentkezését, akiket szakmai portfólió és egy interjú alapján választanak ki. Ezt követően toborozzák a tehetséges VII- XII. osztályos diákokat, akik motivációs tesztet és tudásfelmérőt kell kitöltsenek.

A magyar diákokkal a Székely Mikó Kollégiumban-, a román tanulókkal a Mihai Viteazul Főgimnáziumban foglalkoznak délutánonként, heti 6-10 órát. Lesznek matematika, fizika, robotika, kémia-biológia, informatika, magyar irodalom, román irodalom, idegen nyelv és tudomány foglalkozások. Hangsúlyozták, hogy a tehetséggondozó központ foglalkozásai nem az iskolai tananyagot követik, hanem az adott területen zajló fejlesztésről szólnak.

Kiss Imre főtanfelügyelő szerint óriási motivációra és elköteleződésre lesz szükség úgy a diákok mint szülők és tanárok részéről is, hiszen a tanulók többsége most is délutáni szakkörökre, foglalkozásokra jár, zsúfolt a programjuk, viszont a tehetséggondozó központ foglalkozásain való részvétel kötelező a kiválasztottak számára.