Mintegy 200 árvaházban élő gyerek és tucatnyi szakiskolás diák a haszonélvezője a szociálisan érzékeny háromszéki faipari vállalkozók kezdeményezésének. Példaértékű szociális és oktatási projektet valósít meg Háromszéken a Pro Wood Faipari klaszter, a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó, a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakiskola, illetve a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság.

Kádár Rezső a faipari klaszter menedzsere szerint a projekt lényege, hogy a rétyi fafeldolgozó által felajánlott 35 köbméternyi bútorlapból Damokos Csaba formatervező bútorzatot tervezett azokba a családi típusú házakba, ahol állami gondozásban lévő gyerekek, illetve fogyatékkal élők laknak. Az adomány bútorlapokból a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szaklíceum asztalos szakmát tanuló diákjai készítik el a bútorzatot.

Vass Mária, Demeter Dávid, Vucic Zsigmond és Kádár Rezső | Fotó: Kovács Zsolt

Elsőként a sepsiszentgyörgyi Csorgó utcai családi típusú otthont rendezték be az új bútorokkal. Vucic Zsigmond, a rétyi fűrészüzem projektmenedzsere szerint ennek a projektnek van jövője, ezért folytatják.

Demeter Dávid a szaklíceum igazgatója szerint a projekt jelentősen hozzájárult a diákok szakmai fejlődéséhez, de öröm is mert segíteni tudtak a rászorulókon. A Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője, Vass Mária rámutatott: közel ezer gyerekről gondoskodnak, többek között 12 családi házban nevelik az állami gondozásban lévő kiskorúakat.