Családi és egyházi neveltetésünknek is köszönhetően karácsony közeledtével megnő az emberek adakozó kedve. Tapasztalatok szerint ebben az időszakban az átlagnál többen keresik fel a segélyszervezeteket vagy hátrányos helyzetűekkel foglalkozó intézményeket, hogy segítségüket ajánlják fel a rászorulók számára.

Az egyik legnagyobb segélyszervezet a Máltai Szeretetszolgálat Erdély szinte minden megyéjében jelen van, 17 fiókszervezetük fogad adományokat, illetve önkénteseik az advent kezdete óta jelen vannak a vásárokban, az üzletek környékén, ahol próbálják megérinteni az embereket és gyűjtéseket is szerveznek, számolt be a Sláger Rádió érdeklődésére Tischler Ferenc.

adomány
Adományozás | Fotó: Máltai Szeretetszolgálat

A Máltai Szeretetszolgálat országos főtitkára hozzátette: szükség is van az adományokra mert tapasztalatuk szerint egyre nagyobb számú idős, egyedülálló személy és árva fiatal szorul segítségre. Csak Kovászna megyében 500- 600 család kap rendszeres támogatást, ám az ünnepeken kiterjesztik a támogatottak körét, ilyenkor mintegy 2000 rászoruló kap segítséget a Máltai Szeretetszolgálattól, és még sokan más segélyszervezetektől.

Tischler Ferenc arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy ne kizárólag a karácsonyi ünnepek idején halmozzák el élelmiszerrel a rászorulókat, hanem az azt megelőző és az azt követő két hétre osszák be odafigyelésüket. Tapasztalatok szerint legtöbben a karácsonyi asztalra próbálnak élelmiszert juttatni a szegényeknek, ezzel az a gond, hogy ha egy-egy családhoz két nap alatt túl sok élelmiszer jut, akkor nem tudják elfogyasztani és azok elromolhatnak.