November végén és decemberben munkaszüneti napok sorozata következik, de statisztikák szerint az országban egymillió munkavállaló dolgozik olyan szakmákban, ahol nem lehet megszakítani a tevékenységet. Nekik törvény szerint 30 napon belül szabadnapként kell kiadni a ledolgozott napokat vagy duplán kell kifizetni a ledolgozott munkaszüneti napokat, tájékoztatott Ördög Lajos.

A Kovászna megyei Munkafelügyelőség vezetője szerint a munkatörvénykönyv azokat az ágazatokat is pontosítja, ahol nem lehet megszakítani a tevékenységet. Ezek a közszolgáltatások, egészségügy, közrendészet, közszállítás, energiakitermelés, bányászat, vegyipar vagy kohászat.

Ördög Lajos
Ördög Lajos a Munkafelügyelőség vezetője | Fotó: Kovács Zsolt

Ha egy alkalmazott nem ezekben az ágazatokban dolgozik, de munkaadója kötelezi, hogy munkaszüneti napokon is dolgozzon, akkor 5000 és 10.000 lej közötti bírsággal sújtható. Az a munkaadó is büntethető aki ünnepnapon dolgoztatja alkalmazottait, de utólag nem adja ki a szabadnapot, vagy nem fizeti ki a dupla órabért.

Ördög Lajos szerint a munkaerőhiány miatt az a tapasztalat, hogy a cégek és intézmények jobban megbecsülik dolgozóikat és tiszteletben tartják jogaikat.