Részletes jelentést készít Kovászna Megye Tanácsa az Önkormányzati Charta érvényesüléséről, jelentette be Tamás Sándor. A háromszéki közgyűlés elnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Strasbourgban az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati bizottságának elnökévé választották Grüman Róbertet, a háromszéki önkormányzat alelnökét.

Külpolitikai sikerként értékelik, hogy a nemzetközi testületekben ne csak részt vegyenek, hanem „hallassák is a hangjukat”. Tamás Sándor hangsúlyozta a háromszéki tanács összeállítja árnyékjelentését, mert fontosnak tartják, hogy megmutassák: Romániában kettős mércét alkalmaznak az önkormányzati ügyeik államigazgatási és bírósági megítélésénél, jó példa erre a helyi és regionális zászlók kérdése”.

Tamás Sándor és Grüman Róbert | Fotó: Kovács Blanka

Grüman Róbert beszámolt arról, hogy az Európa Tanácsi testület kiértékelte a bálványosi nyelvhasználati konferenciát. Ehhez mellékelték Teodor Meleșcanu levelét is, amelyben a román külügyminiszter elmondja a megszokott panelt, hogy Románia a kisebbségi kérdések tekintetében példamutató, de elismeri, hogy a kisebbségi kérdéseket szabályzó törvénykezést folyamatosan igazítani kell a napi változáshoz. Ez egy új megnyilvánulás a román kormány részéről” – mondta a megyei önkormányzat alelnöke.