A Kovászna megyei prefektus november 8-án, csütörtökön összeférhetetlenség miatt felfüggesztette tisztségéből Sánta Gyula kökösi és Lukács Róbert lemhényi polgármestereket. Sebastian Cucu kormánybiztos kifejtette: az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) állapította meg hivatali tisztségükkel való összeférhetetlenséget, az érintett polgármesterek ugyan bíróságon fellebbezték meg a döntést, de jogerősen elveszítették a pert.

A kökösi és lemhényi polgármesterek egyéni vállalkozói engedéllyel (PFA) rendelkeztek, hogy le tudják hívni a mezőgazdasági támogatásokat, ez viszont nem összeegyeztethető az elöljárói tisztséggel, mivel törvény szerint nem lehet valaki egy időben polgármester és vállalkozó. A háromszéki prefektus kifejtette: nem kívánja kommentálni, hogy a hatóság mi alapján minősítette összeférhetetlennek a polgármestereket, de mivel ő értesítést kapott a végleges döntésről, elrendelte a hivatalból való felfüggesztésüket. Törvény szerint a felfüggesztett elöljárók tisztségeit az alpolgármesterek veszik át.

Polgármester találkozó | Fotó: Kocsis B. János

A polgármester nélkül maradt települések ügye csütörtökön a háromszéki polgármesterek találkozóján is napirenden volt. Mikóújfalu polgármestere, Demeter Ferenc felszólalásában szolidaritást vállalt a felfüggesztett polgármester társaival és rámutatott, hogy ők nem loptak pénzt, hanem becsületesen dolgoztak.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök bejelentette: úgy tudja, hogy Kovászna megyében még négy polgármester ellen vizsgálódik a Feddhetetlenségi Ügynökség, így őket is fenyegeti a mandátum vesztés veszélye. Hozzátette: szolidaritást vállalnak az érintett elöljárókkal, és ezzel nem bűnözőket védnek, hanem kiállnak azok mellett, akik a közösségük és családjuk érdekében dolgoztak.