Az MPP háromszéki szervezete egységesen kiáll Kulcsár Terza József parlamenti képviselő mellett Mezei János pártelnökkel szemben. Véget vetnének a megtorlásoknak, sorozatos kizárásoknak, tisztáznák a belső ellentéteket és fontosnak tartják a párt alapszabályzatának betartását.

„Erőszakos hatalomátvétel, felelőtlenség, nyomásgyakorlás, szabálytalanság, tiszteletlenség jellemzi a Magyar Polgári Párt elmúlt időszakát. Ahogyan Mezei János a belső rendszabályzatot figyelemnek kívül hagyva vezeti a pártot az a demokrácia elvének megcsúfolása”- szögezte le hétfői sajtótájékoztatóján Csáki Attila. Az MPP háromszéki szervezetének elnöke szerint a szervezetben vissza kell állítani a törvényességet.

A Magyar Polgári Párt háromszéki vezetőinek egységes állásfoglalása azt követően született, hogy – amint arról beszámoltunk – múlt héten nyilvánosságra került egy levél amit Kulcsár Terza József az RMDSZ színeiben parlamenti mandátumot szerzett MPP-s politikus írt Mezei János pártelnöknek, amelyben azt állítja, hogy titkos megállapodást kötött a PSD-vel és ez alapján arra akarta kötelezni az MPP két parlamenti képviselőjét, hogy szavazzanak a Dăncilă-kormány maradása mellett a bizalmatlansági indítvány szavazásán. Kulcsár Terza József szerint Mezei János az október 10-i bizalmatlansági indítvány szavazása előtt kereste meg őt, és arra akarta kötelezni, hogy a PSD-vel szavazzon. Hozzátette: később derült ki számára, hogy Mezei János a Viorica Dăncilă kormányfővel való találkozóról érkezett, akivel titkos megállapodást kötött.

MPP háromszéki vezetői
Az MPP háromszéki vezetői: Benkő Árpád, Nagy Gábor Levente, Csáki Attila, Pethő István, Román Attila és Szigeti Kálmán | Fotó: Kovács Zsolt

Az MPP háromszéki vezetői attól tartanak, hogy Kulcsár Terza Józsefet is a megtorlás veszélye fenyegeti Mezei János részéről, ezért hétfőn Csáki Attila az MPP Kovászna megyei elnöke-, Nagy Gábor Levente sepsiszentgyörgyi elnök-, Pethő István a párt országos választmányának nemrégiben leváltott elnöke-, Román Attila az MPP erdővidékért felelős alelnöke-, Szigeti Kálmán kézdivásárhelyi elnök és Benkő Árpád elnökségi tag biztosította támogatásáról Mezei Jánossal szemben. Rámutatnak, hogy nem fér kétség ahhoz, hogy mind igaz, amit Kulcsár Terza József a pártelnöknek írt levelében megfogalmazott.

A polgári párt háromszéki vezetői emlékeztetnek, hogy Kulcsár Terza József parlamenti képviselőként mindig erőteljesen kiállt a nemzeti ügyek mellett. Szigeti Kálmán kifejtette: egy éve támogatták Mezei János pártelnökké való megválasztását mert abban bíztak, hogy „felrázza az alakulatot”, most viszont értetlenül nézik, hogy akarattal próbálja tönkre tenni. Nagy Gábor Levente sérelmezi, hogy őket nevezik RMDSZ-eseknek, miközben Mezei János hazudik. Benkő Árpád rámutatott: nincs még egy olyan párt Európában, amely sorozatosan rúgja ki a tagjait, legutóbb Székelyudvarhelyen 112 párttagot értesítettek, hogy már nem tagja az MPP-nek.

Az MPP háromszéki vezetősége hétfői sajtótájékoztatón az EMNP elnökének, Csomortányi Istvánnak is üzentek, annak kapcsán, hogy a néppárt vezetője azt nyilatkozta: „az MPP nemzeti oldalát csatolná az ellenzéki jobboldalhoz”. Pethő István rámutatott: az MPP nem úgy tagozódik, hogy nemzeti oldal és RMDSZ-es oldal, hanem van aki fontosnak tartja a párt alapszabályzatának betartását, és van aki szemet huny a törvénytelenségek felett.