Hétmillió euróból zárkóztatnák fel Sepsiszentgyörgyön a társadalom perifériájára szorult közösségeket. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület a következő 5 évben hétmillió eurót pályáztat ki erre a célra, mondta Veres-Nagy Tímea.

A projektmenedzser szerint három hátrányos helyzetű övezetet azonosítottak a városban, így az Őrkőn, a Csíki negyedben, és Szépmezőn próbálják csökkenteni a mélyszegénységet, a társadalmi kirekesztettséget és javítani az ottlakók életminőségét.

Felzárkóztatnák az Őrkő negyedet | Fotó: Kovács Zsolt

Az Őrkőn utat, víz- és csatorna-hálózatot, parkot, játszóteret, közösségi központot, szociális lakásokat, óvodát, és vizesblokkot építenek. Szépmezőn parkot, sportpályát hoznak létre, felújítják a szociális lakásokat, míg a Csíki negyedben közösségi központ létesül.

Mind a három övezetben jogi segítséget nyújtanak a lakások tulajdonjogának tisztázására, hangsúlyt fektetnek a foglalkoztatás és az iskolázottság növelésére, szegregáció-ellenes kampányokkal a diszkriminációt próbálják csökkenteni.

Veres-Nagy Tímea, Antal Árpád és Tóth Birtan Csaba | Fotó: Kovács Zsolt

Jövő év augusztusáig ki kell szerződni a hétmillió eurót, ezért mintegy harminc pályázatot terveznek meghirdetni. A teljes projektet 2023 végéig kell megvalósítani.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester szerint ezekben az övezetekben vannak megkezdett fejlesztések, a következőkben elfogadják az Őrkő rendezési tervét. A 36 hektár több mint fele a város tulajdonában van, de vannak részei, amit a hadseregtől, magáncégtől kell megszerezzenek, hogy utat, szociális lakásokat, óvodát, közösségi házat építhessenek.