Egy újabb eszközzel segítik a Sepsiszentgyörgyre látogató turistákat és népszerűsítik a helyi vendéglők és kulturális intézmények kínálatát. A háromszéki önkormányzat, a Kovászna megye Turizmusáért Egyesület és a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségével (SVESZ) közösen elkészítette Sepsiszentgyörgy gasztro-turisztikai térképét, amelyet a szállásadó helyeken, tour-info irodában és művelődési intézményeknél kaphatnak meg a városba látogató turisták.

Gasztro-turisztikai térkép bemutatója | Fotó: Kovács Zsolt

A szerdán bemutatott térképen 16 sepsiszentgyörgyi vendéglő szerepel és minden étterem egy specialitását vagy a legjobb fogását ajánlja. A Sepsiszentgyörgyre látogató turista ebből megtudhatja, hol találja meg a legjobban elkészített kemencés csülköt, a legízletesebb hamburgert, legfinomabb hagymás rostélyost székelyesen vagy éppen kacsamellet gorgonzolás rizottóval. A térkép hátoldalán pedig feltüntették a sepsiszentgyörgyi múzeumokat és kiállítótereket is. Év végéig 1200 magyar és 1200 román nyelvű térképet helyeznek ki, a megyeszékhelyi vendéglők, szállások mellett a kulturális intézményekben és a főtéri turisztikai információs irodában is megtalálható lesz.

A Sepsiszentgyörgy főterén tartott sajtótájékoztatón Tamás Sándor háromszéki tanácselnök leszögezte: a megyei tanács nem fog turizmussal foglalkozni, az kizárólag a piaci szereplők feladata, viszont abban tudnak segíteni, hogy az infrastrukturális beruházásokat úgy irányítják, hogy ezáltal a turizmus fejlődjön, de gasztronómiai rendezvényekkel is ráirányítják a helyiek és a turisták figyelmét a vendéglátásra és kultúrára. „A gasztro-turisztikai térkép elsősorban azok számára készült, akik térségünkbe látogatnak, de a helybéliek is haszonnal forgathatják, hiszen megismerhetik a vendéglők kínálatát” – fogalmazott Tamás Sándor. Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi után a következőkben szeretnék kiadni a Kézdivásárhelyi, Kovásznai, Baróti és Bodzafordulói gasztro-turisztikai térképeket is. Emellett a tematikus térképek sorában szeretnék megjeleníteni a „Kúriák földje Háromszék” program keretében a kúriák útját is.

Gasztro-turisztikai térkép bemutatója | Fotó: Kovács Zsolt

Grüman Róbert a háromszéki önkormányzat alelnöke hozzátette: a sepsiszentgyörgyi gasztro-turisztikai térkép a tesztelés időszakában van, ezután derül ki, hogy milyen lesz a fogadtatása. A második kiadásban majd bővítik, esetleg változtatják is. A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségének elnöke, Kovács István kifejtette: fontos, hogy olyan ételek kerültek fel a térképre, amelyek mindig szerepelnek a vendéglők menüsorában, tehát a fenntarthatóság volt az egyik alapvető szempont.