Mostantól sokat kockáztatnak a segélyezettek, hiszen egy október 22-én életbe lépett törvény drasztikus változtatásokat hoz, hívta fel az érintettek figyelmét Kelemen Tibor. A Munkaerő Ügynökség vezetője sajtótájékoztatón elmondta: ezentúl 12 hónapra elvágják a szociális segélyt azoktól, akik visszautasítanak egy felkínált állást vagy nem vesznek részt szakmai képzésen. A támogatást eddig 30 napra vonták meg, így az érintettek egy hónap után újra jelentkezhettek és megkaphatták a segélyt.

Háromszéken 2.965 munkanélküli van, de közülük 2544 személy olyan hosszú távú állástalan, akik a szociális segélyek miatt szerepelnek a nyilvántartásokban. A háromszéki munkaügyi szakember szerint próbálták figyelmeztetni az érintetteket az új törvény szigorára, viszont azt tapasztalták, hogy a segélyezettek abban bíznak, hogy találnak kiskaput, ahelyett hogy munkát vállaljanak.

Kelemen Tibor a Munkaerő Ügynökség vezetője | Fotó: Kovács Zsolt

Általában a vidéken élők utasítják vissza a munkalehetőséget. Arra hivatkoznak, hogy nem tudják megoldani az ingázást, holott sok cég megtéríti az ingázási költségeiket vagy buszt biztosítanak az utazáshoz. Kelemen Tibor szerint az utóbbi időben több háromszéki segélyezett medveveszélyre hivatkozva utasította vissza a felkínált munkahelyet. Azt mondták: félnek, hogy ha este későn érnek haza a falu utcáin medvével találkoznak.

Kiszúrtak a friss végzősökkel?

Elhibázott és nehezen alkalmazható a törvény, miszerint a friss végzősök elveszítik a munkanélküli segélyt, amint bejutnak egyetemre, nyilatkozta Kelemen Tibor. A háromszéki Munkaerő Ügynökség vezetője szerint korábban a friss végzősök addig kapták a havi 200 lejes támogatást, amíg megkezdték az egyetemet, tehát októberig.

Hozzátette: egyrészt nehezen tudják ellenőrizni, hogy ki hová nyert felvételt, másrészt a fiatalok néhány hónap alatt meggondolhatják magukat, és mégsem folytatják a tanulmányaikat. Többen, akik júliusban bejutottak egyetemre, vagy főiskolára, elveszítették a munkanélküli státust, ám most jönnek vissza, hogy vegyék őket nyilvántartásba, mert meggondolták magukat, és mégsem tanulnak tovább, mondta az igazgató.

Álláskereső fiatal | Fotó: Kovács Zsolt

A Babes-Bolyai Tudományegyetemtől megkapták a névsort, hogy kik kezdték el ott októbertől a tanulmányaikat. Ezt összevetve az ügynökség nyilvántartásával, kiderült, hogy négy- öt pályakezdő elmulasztotta jelenteni, hogy bejutott egyetemre. Ők most elveszítik a munkanélküli státust és vissza kell fizessék a felvett támogatást. Kelemen Tibor kifejtette, öt évvel ezelőtt évente legalább ezer pályakezdő volt a nyilvántartásukban, jelenleg a jogszabály szigorítása miatt csak 138 friss végzős szerepel.