A sepsiszentgyörgyi emberek jóléte a tét, ezért mihamarabb befektetőkkel szeretnék benépesíteni a szépmezői Ipari Parkot, nyilatkozta a Sláger Rádiónak a létesítmény új vezetője, Miklós Zoltán. A közgazdász, banki szakember novemberben veszi át az önkormányzati tulajdonban lévő Sepsi Ipar kft. vezetését, és célja, hogy a létesítmény új munkahelyeket, magasabb fizetéseket és többlet bevételeket eredményezzen a városnak.

Érdeklődésünkre elmondta, hogy rövid távon azt szeretné, hogy az ipari park irodaházának minden felületét bérbe adja, illetve azt, hogy egy éven belül 2-3 befektető elkezdje csarnokai építését és ezzel kedvet adjon másoknak is a betelepülésre. Hosszú távon azt szeretnék, hogy olyan egészséges versenyhelyzet alakuljon ki, amiből a sepsiszentgyörgyi emberek profitálnak, ha a tisztességesen elvégzett munkájukért többet fognak keresni. „Célunk, hogy az ipari parkba átlagon felül fizető vállalkozásokat hozzunk”, mondta Miklós Zoltán.

A szépmezői Ipari Park korszerű irodaháza | Fotó: Kovács Zsolt

Az ipari park új vezetője két irányból szeretné benépesíteni a szépmezői létesítményt, így új beruházókkal vonz, de szeretné, ha Sepsiszentgyörgyről Szépmezőre költöznének a helyi vállalatok, így a városban lévő területeket más célokra lehetne felhasználni. Többek között az ipari parkba költöztetik a Multitrans közszállítási vállalatot és a Közművek Rt-t, amelyek városközponthoz közeli területein kulturális központot terveznek.

Mivel a szépmezői ipari parkot működtető Sepsi Ipar kft. a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonában van, Miklós Zoltánnak le kell mondania az összeférhetetlennek minősülő helyi tanácsosi tisztségéről és a részben városi tulajdonban lévő Sepsi SIC kosárlabdaklub elnöki minőségéről is, de a sportklubot önkéntesként továbbra is segíteni kívánja. Ugyanakkor megválik az egyik vezető hazai bank sepsiszentgyörgyi fiókjában betöltött vezetői állásától is.

Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, többnyire uniós pályázatból származó 24,6 millió lejből építette meg a szépmezői Ipari Park korszerű irodaházát és közművesítette a mellette lévő 16,3 hektáros területet, amelyre megkapta az ipari park minősítést. A befektetők által beépítendő területet további 12 hektárral bővítik, amelyre a következő hónapokban szerzik meg az ipari park minősítést, számolt be Miklós Zoltán. Hozzátette: az ipari parkba betelepülő cégek egyrészt kedvezményes bérleti díjakat kapnak, másrészt mentesülnek az ingatlan és területadó befizetése alól. Másik érv az ipari park jó földrajzi elhelyezkedése mellett a vállalkozóbarát önkormányzat és az, hogy az ipari park adminisztrációja „kézen fogja” a befektetőt és segít minden bürokratikus tevékenység elvégzésében.

Miklós Zoltán a szépmezői Ipari Park vezetője | Fotó: Bedő Andor

Az ipari park területén legkevesebb 1000 négyzetméteres területet adnak bérbe, de nincs felső határ, így akár többhektáros beruházásra is van lehetőség. A termelőcsarnokokat minimális költséggel csak rá kell kapcsolni a víz, csatorna, villany és gázhálózatokra. Az önkormányzat elvárása az, hogy a befektetőnek ezer négyzetméterenként 3 munkahelyet kell létesítenie, tehát egy egyhektáros befektető legalább 30 állást kell létesítsen, mutatott rá Miklós Zoltán. Hozzátette: az ipari park benépesítésének egyik akadálya jelenleg a munkaerőhiány, viszont meggyőződése, hogy találnak alkalmazottakat azok a cégek, akik tisztességesen megfizetik munkatársaikat. A szépmezői Ipari Park kínálatát a www.sepsipark.ro honlapon lehet tanulmányozni.