A tanügyben felszámolt 4000 állás várhatóan nem jelent elbocsátást is. Bár a szakszervezet elbocsátásokkal riogat, a minisztérium és a tanfelügyelőségek szerint embereket nem érint az országos szinten több mint négyezer állás felszámolásáról szóló miniszteri rendelet.

A Szabad Tanügyi Szakszervezet szerint az oktatásban évek óta a szükségesnél kevesebben dolgoznak, megengedhetetlen, hogy újabb állásokat számolnak fel. Nagy Gábor a szakszervezet háromszéki elnöke a Sláger Rádiónak elmondta: megdöbbenve tapasztalták, hogy Valentin Popa miniszter lemondásakor országos szinten több mint négyezer állást számolt fel.

Az azóta lemondott miniszter azt nyilatkozta, szó sincs elbocsátásokról, hiszen a tanügyben az állások száma 10 százalékkal meghaladta a tulajdonképpeni alkalmazottak számát, ezeket szüntették meg. Arról van szó, hogy a jövőben ezekre az állásokra már nem lehet alkalmazni, szögezte le az exminiszter.

Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő a Sláger Rádiónak elmondta, az állás megszüntetés valóban nem jelent elbocsátást. Például összevontak osztályokat, ahol muszáj volt, felszámolták a töredékállásokat, így Háromszéken negyven állást szüntettek meg, de nem bocsátottak el senkit.