Mint a hangyák! Ez a legjobb hasonlat, amivel a városi környezet után hirtelen mindenre megnyíló gyereket le lehet írni. A négykézlábon, kezükben nagyítóval járkáló gyerekekről azt hihetné a kedves olvasó, hogy ilyen nem is létezik a valóságban, pedig Zabolán ez a ritkaszámba menő jelenség zajlott, ha nem is éppen hét napon át, de a mobiltelefon képernyőjétől nehezen eltávolítható kamaszokhoz mérten feltűnően gyakran.

Hőscincért, szöcskét, siklót, tücsköt és temérdek más bogarat vehettek szemügyre a biológus vezette tevékenységen: a szakember elmondása szerint nem nehéz eljutni a gyerekekhez, hiszen ők azon generációt képviselik, akik inkább képernyőről ismerik a természetet és nem személyesen. Egy apróság, egy bogár, vagy egy szabadon megfigyelhető őz mindenképp izgalmas számukra, hiszen más csupán nézni és más konkrétan megfogni, látni, hogy miként viselkedik egy élőlény.

A zabolai Csipkés tábor Kovászna megye közkedvelt helyszíne, évtizedek alatt gyerekek ezrei fordultak meg benne: ezúttal a Hangyasuli tábor zajlott itt. A júliusi napsütés nagyon is kedvezett a különböző, tematikus kirándulásoknak, a gyerekek a környék hidegvízű medencéivel, a posztvulkanikus táj által létrehozott fürdőkkel, mofettákkal barátkoztak – az előbbiekkel igaz lényegesen többet: a csoport a pár óra sétányira lévő Tündérvár irányában tett kirándulás során egy saját „medencét” is felfedezett, azaz egy nagyobb, ám rendezetlen forrást, amely kisebb tavat idéző vizében 5-6 legény és leány számára is jutott hely. A hangulat ennek jegyében természetesen jókedvű, délután előkerülnek a gitárok, amelyek néha, bár nem szabadna, még lámpaoltás után is fel-fel pendülnek.

Külön csemege az éjszakai kirándulás, amelynek keretében biztonságos helyről medvelesre indultak a fiatalok: igaz a társaság elég zajosan mozgott, így medvét is csak egyet láttak, azonban az amúgy ritkán látható szarvasokkal is találkoztak.

Amikor a táborról kérdezzük őket, a gyerekek kórusban válaszolnak: „Jövőre is jövünk”, „Igen, de akkor csendben ültök, hogy a többi medvét is lássuk” és hasonló megjegyzések röpködnek. A tábor szervezői is elégedettek, elmondásuk szerint ritka az, hogy ilyen lelkes ifjakkal teljen meg a helyszín. A csapat jó, azonban az animátorok munkája is elengedhetetlen volt: a jelek szerint a Csipkésben újra találkozott két tökéletes összetevő a Hangyasulis szervezők szakmai tapasztalata és a lelkes fiatalok.