A Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megbírságolta azt a temesvári kórházat, amelyben hiányos román nyelvtudása miatt diszkrimináció áldozata lett három kézdivásárhelyi kosárlabdázó lány. Mint arról beszámoltunk idén februárban a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es lány kosárlabda csapata Temesváron játszott, az országos bajnokság elődöntő szakaszában. A sportesemény helyszínén derült ki, hogy néhány játékosnak hiányzik a sportorvosi láttamozás, ezt helyben kellett pótolni.

A kosárlabdások edzője úgy számolt be a temesvári kórházban történtekről, hogy a vizsgálatot végző sportorvosnő megalázta tanítványát, azt kifogásolva, hogy a 12 éves kislány nem beszél románul. Amikor a vizsgált kislány kijött a rendelőből, edzője észrevette, hogy az orvos a kórlap hátoldalára azt írta, „az a gyerek, aki nem beszél románul, ne utazzon a csapattal”. Később a sportorvos is megjegyezte, illene tudni románul. Az edző szerint a megalázások a szállodában is folytatódtak, ahol szintén számon kérték, miért nem beszélnek folyékonyan románul a játékosok.

Benkő Erika sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő | Fotó: Kocsis B János

A sajtónyilvánosságot kapott esemény áldozatai a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálathoz fordultak, amely a szülők beleegyezésével az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál tett feljelentést és a nemzetközi fórumokat is tájékoztatták. Ennek nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács megállapította, hogy hátrányos megkülönböztetés történt a temesvári Pius Brînzeu Megyei Sürgősségi Kórházban a három kézdivásárhelyi sportoló esetében.

A diszkriminációellenes tanács 270/04.07.2018-as döntése értelmében 2000 lejre bírságolta az egészségügyi intézményt, az ügyben érintett doktornőt figyelmeztetésben részesítette és a kórházat felszólítja, hogy léptessék életbe a 2003. évi 43. törvény 6. és 8. cikkelyét, amelyek értelmében „a páciensnek joga van tudni az egészségügyi állapotával kapcsolatos információkat, a vizsgálat eredményét, valamint az esettel járó potenciális veszélyeket és kockázatokat. Ugyanakkor a fent említett információkat tisztelettudóan kell a pácienssel közölni, a lehető legközérthetőbben, és abban az esetben, ha a beteg nem beszéli a román nyelvet, annak anyanyelvén kell ezt megtenni, vagy egy olyan nyelven, amit az illető ért”.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője, Benkő Erika kifejtette: bár a büntetést nagyon kis összegnek tartja az elszenvedett diszkriminációhoz képest, mégis üdvözli a döntést, amely kimondja, hogy hátrányos megkülönböztetés történt a sportoló lányok esetében. „A továbbiakban is hasonlóan fogunk eljárni minden, a magyar közösség tagjait ért nyelvi vagy etnikai diszkrimináció esetében”, mondta Benkő Erika.