Két nap alatt véget ért a háromnaposra tervezett őrkői akció, a tervezett 90 kutya helyett csak 28-at sikerült ivartalanítani. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat megbízásából a bukaresti Paumy Med Vet klinika orvosi csapata egy németországi alapítvány támogatásával három nap alatt összesen 90 Őrkő negyedi kutyát ivartalanított volna, azonban az akció botrányba fulladt, két nap alatt összesen 24 kutyát tudtak megműteni.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester a Sláger Rádiónak elmondta, bár a felekkel előzetesen egyeztettek, senki nem tartotta magát a megállapodáshoz. A bukaresti orvoscsapat azt ígérte, hogy a mozgórendelőjükben ivartalanítják a befogott ebeket, ám mégis az őrkői közösségi házban kezdték el hétfőn a műtéteket. A lakók felháborodása miatt kedden az akciót elköltöztették a szépmezői kutyamenhelyre.

Kóbor kutyák | Illusztráció: Maszol.ro

Az Őrkő negyedben lakók sem voltak együttműködőek, nem segítettek a kutyák befogásában, és az ivartalanított ebeket nem akarták visszafogadni, azt kérték tartsák az állatokat a menhelyen. A bukaresti csapat végül egy nappal korábban távozott, mert az őrkőiek kitámadták őket, követelve, hogy vigyék magukkal a kutyákat.

Az alpolgármester szerint az akció félsikerrel zárult, becsléseik szerint, két év alatt mintegy kétszáz kiskutyával lett volna több a negyedben, ha ezt a 24 ebet nem ivartalanítják. Már az elmúlt években is több száz kutyát befogtak az Őrkőről, hogy fékezzék a kóborkutya-utánpótlást, ám a megoldás az lenne, ha a szaporodásukat akadályozzák meg.

Tóth Birtan Csaba hangsúlyozta, a következő időszakban még több kutyát gyűjtenek be, a menhelyen berendezett rendelőben önerőből oldják meg az ivartalanítást. Becsléseik szerint, az Őrkőn mintegy kétszáz eb él, tulajdonképpen az utcán kóborolnak, mert a gazdáik nem törődnek velük.