A háromszéki cégek részéről van igény idénymunkásra, de nincs jelentkező. Nyáron megnövekedik a kereslet a munkaerő iránt, a vendéglátóiparban, az építkezésben, a mezőgazdaságban is igény lenne több munkavállalóra, ám nincs akit alkalmazni.

A külföldi ajánlatok tovább nehezítik a helyi vállalkozók helyzetét. A vakációzó fiatalok csak félmegoldást jelentenek, néhány hétre vállalnak munkát, mire betanulnak, tovább is állnak. Kovászna megyében a múlt hónapban mindössze 300 fizetett munkanélküli volt nyilvántartásban, ennél sokkal nagyobb a kereslet, állandó alkalmazottat is nehéz találni, idénymunkást szinte lehetetlen, mondta el Kelemen Tibor.

Kelemen Tibor a Munkaerő Ügynökség vezetője | Fotó: Kovács Zsolt

A Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség igazgatója szerint gyakorlatilag nincsenek elbocsátások, a munkaadók jobban megbecsülik a jó szakembereket, vagy egymástól próbálják elcsábítani őket. „Nincs más lehetőség, mint megbecsülni, megtartani a jó munkaerőt, azt sem bocsátják el, aki nem áll a helyzet magaslatán, megpróbálják tanítani”- mondta Kelemen Tibor.

Minden területen akkora a munkaerőhiány, hogy néhány hónapra már nem lehet találni munkavállalót, erősítette meg Édler András. A kereskedelmi kamara elnöke szerint a vállalkozók jobban megbecsülik a munkaerőt, arra törekednek, hogy a szezonon kívül is foglalkoztassak őket, például az építkezésben télen belső munkálatokat vállalnak, vagy ha épp nincs megrendelés, akkor is folyósítják a fizetést.