Barbecue-t sütő séfek és gazdák vették birtokba hétvégén Sepsiszentgyörgy főterét. Számos érdeklődőt vonzott az egyedi gasztronómiai rendezvény, amelyet hagyományteremtő szándékkal szervezett a háromszéki önkormányzat. A kürtőskalácsfesztivál és a Háromszéki Kolbászparádé után az első erdélyi BBQ Festivalnak köszönhetően újabb rendezvénnyel került fel Kovászna megye a hazai gasztro-turisztikai térképre – mutatott rá Grüman Róbert. Kovászna Megye Tanácsának alelnöke szerint céljuk, hogy a hazai és külföldi turistákkal megismertessék Székelyföld, Háromszék gasztronómiai és turisztikai adottságait.

Medveburgert készítettek Sesiszentgyörgyön | Fotó: Kovács Zsolt

Hozzátette, hogy a hat csapat részvételével zajlott BBQ verseny az amerikai Kansas City Barbeque Society (KCBS) versenyszabályok mentén zajlott. Szeretnék, hogy jövőre a sepsiszentgyörgyi fesztivál bekerüljön a KCBS hivatalos nemzetközi versenynaptárába is. A sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai és magyarországi csapatok a szervezőktől kapták a húsokat, majd nekiláttak azok megtisztításának, pácolásának és a többórás sütésének. A zsűri szigorú szabályok szerint értékelte a versenyzők munkáját és a késztermék leadásának határidejét.

Medvébe haraptak a sepsiszentgyörgyiek

A csapatokat öt kategóriában értékelték: a csirke esetében általában a felső combot formázzák és tálalják, de lehetett mellet is készíteni. Négy órán át sütötték a sertésoldalast, míg a korong alakú tarjafejet tépve és barbecue szószosan tálalták. A marhaszegyet körülbelül tíz órán át sütötték és másfél órát pihentették a tálalás előtt. A KCBS szabályai értelmében javallott petrezselyem, koriander vagy saláta ágyon tálalni a húsokat. A „mistery box” azaz meglepetés kategóriában vaddisznóból és medvéből készítettek ínyencségeket a csapatok.

Sárkány Árpád vadgazdlkozási szakember, Petra-Rebenstorf zsűrielnök és Tamás Sándor háromszéki tanácselnök | Fotó: Kovács Zsolt

A barbecue fesztivál remek lehetőség arra, hogy a helyi alapanyagok felhasználásával újfajta ízvilággal ismerkedjünk, újszerű értelmezést adjunk a vaddisznó, és medvehúsból készült fogásoknak, mondta Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök elmondta, hogy vegyes volt a közvélemény reakciója a medvehús sütés hírére, majd felidézte a Bornemisza Anna 1680-ból származó szakácskönyvéből a medvecomb elkészítéséről szóló receptet: „Az medvelábot főzd meg vízben. Tisztitsd meg, főzd meg feketelével és mondolalével, fejéren, citrommal: jóízű”

A sepsiszentgyörgyi gasztronómiai rendezvényen Székelyföld egyedüli vadhúsfeldolgozójából, az ivói üzemből származó, ipari módon tartósított és bevizsgált medvehúsból készítettek finomságokat a versenyzők. Sárkány Árpád, az Abies Hunting vadászati vállalkozás vezetője szerint régi tervük, hogy a vadhús fogyasztást bevezessék a székely konyhára. Ez a medvehús esetében nehezen megvalósítható, mert kevés egyed kilövésére kapnak engedélyt. Emlékeztetett, hogy a medvehúsfogyasztás szerepelt a régi arisztokrata családok szakácskönyveiben. Ez viszont nem terjedt el a hétköznapok konyhájában mivel a kilencvenes évek elején, amikor még sok medvét lőttek, a hús nagy részét exportálták, mondta a vadgazdálkodási szakember.

BBQ verseny győztesei és szervezői | Fotó: Kocsis B János

A versenybe Magyarországról a Fehér nyúl és a Bodrog Smoker BBQ, Sepsiszentgyörgyről az INdiVINO BBQ, Gado BBQ, Tiffany BBQ és Csíkszeredából a Sántha Smokers csapatok neveztek be. A hazai és külföldi szakemberekből álló szakmai zsűri a vakkóstolás után a BBQ verseny fődíját a magyarországi Bodrog Smoker BBQ csapatának ítélte, de a helyi versenyzőknek sem kellett szégyenkezniük, hiszen az összesített eredmények szerint a sepsiszentgyörgyi GADO BBQ és az InDivino BBQ végzett a második, illetve harmadik helyen.

Városba költözött a falu

A gasztronómiai eseményt követően vasárnap a háromszéki gazdákon volt a sor, hogy birtokba vegyék Sepsiszentgyörgy főterét. Harmadszorra költözött a falu a városba Sepsiszentgyörgyön, és több ezren voltak kíváncsiak a Bodok szálló előtti parkolóban berendezett állatsimogatóra, ahol szarvasmarhákat, juhokat, kecskéket, malacokat, szamarakat, tyúkokat, ludakat, nyulakat lehetett megtekinteni, de még a kerti kártevők elpusztításában hasznos sündisznót is meg lehetett figyelni. Ugyanakkor egy esztenát is berendeztek, de megismerkedhettek a szarvasmarhák gondozásával, a tehénfejés és juhnyírás titkaival. A gyerekek nagy örömére kutyaügyességi bemutatót is tartottak és ki lehetett próbálni a traktorvezetést is.

Városba költözött a falu | Fotó: Vargyasi Levente

Orbán Miklós, az Agrosic Egyesület vezetője szerint programjaik gyerekek mellett a felnőttekhez is szóltak és céljuk arra bátorítani a fiatalokat, hogy érdemes életpályaként a gazdálkodást választani, mert nehézsége ellenére is rengeteg elégtételt jelent. A tombolán négy szerencsés nyertes egy-egy malacot és egy-egy borjút vihetett haza, de több élelmiszercsomagot is kisorsoltak.

Sokan voltak kíváncsiak az agrár fesztiválra | Fotó: Vargyasi Levente