A magyarellenes kirohanásairól ismert Dan Tanasa által keltett incidens zavarta meg az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának bálványosi ülését csütörtökön. A hírhedt blogger rendőrséget hívott az esemény helyszínére mivel azt állítja, hogy a konferencia előteréből eltűntek az általa hozott, román nyelvű könyvek.

A 47 európai ország képviselőit tömörítő, nyelvhasználati jogokkal foglalkozó nemzetközi konferencián, csütörtökön megjelent a magyerellenes kirohanásairól ismert Dan Tanasa és a Szociáldemokrata Pártból (PSD) kizárt Cătălin Ivan EP-képviselő is. Ők dobozokban román nyelvű könyveket vittek magukkal, mert – mint fogalmaztak – nehezményezik az eddigi egyoldalú, magyar nyelvű tájékoztatást a rendezvényről.

Dan Tanasa a helyszínelő rendőrrel | Fotó: Kovács Zsolt

A székely zászlók és magyar feliratok elleni perek tucatjait elindító Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője, Dan Tanasa elmondta: Cătălin Ivannal képviselővel együtt azért akartak részt venni a rendezvényen, hogy a magyar fél “irredenta propagandáját” próbálják ellensúlyozni a tájékoztató anyagaikkal. Az előcsarnokba kitett könyveik azonban tíz perc alatt eltűntek, ezért Dan Tanasa riasztotta a rendőrséget.

A konferencián Cătălin Ivan is felszólalt, és sérelmezte, hogy egyoldalú tájékoztatást kapnak az ET-kongresszus résztvevői. Elmondta: a székelyeknek is árt, hogy nem tanulnak meg románul, és emiatt nem mehetnek Románia más tájaira dolgozni, amikor egyre erősebb a munkaerőhiány az országban. A képviselő azt is sérelmezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és más magyarországi politikusok eljönnek Erdélybe, és arra intik az erdélyi magyarokat, hogy ne tiszteljék a román nemzeti ünnepet.

Tamás Sándor: provokálni jöttek

„Nem is számítottunk másra, mint nagyfokú intoleranciára, amikor megláttuk, hogy bejelentkezett a rendezvényre az általunk régről ismert Dan Tanasă és Cătălin Ivan EP-képviselő, aki ugyanazt a mundért hordja. Meggyőződésünk volt, hogy provokálni jönnek, és ez be is igazolódott” – nyilatkozta az incidensről a Sláger Rádiónak Tamás Sándor.

Dan Tanasa a helyszínelő rendőrrel és Tamás Sándorral | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki tanácselnök cáfolta, hogy bárki “ellopta” volna Dan Tanasă – Uitați în inima Românieicímű könyvének, illetve a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma kiadványának példányait. Tamás Sándor szerint valójában csak annyi történt, hogy a rendezvény résztvevői széthordták a kiadványokat, hiszen sokuk kezében láthatóak voltak ezek a könyvek, illetve több példány is volt az esemény regisztrációs asztalán.

Tamás Sándor megjegyezte, maga is elvett egy példányt Dan Tanasă könyvéből. „Nem vetemedtem arra, hogy dedikálást kérjek a szerzőtől. Ezt Sógor Csaba EP-képviselő megpróbálta, de durva elutasításban volt része” – számolt be a háromszéki tanácselnök. Hozzátette: fültanúja volt annak, amikor Dan Tanasă felhívta a rendőrséget. “Akkor azt mondta, hogy 150 könyvet loptak el tőle a konferencián, amikor kiérkeztek a rendőrök, már 200 példányról majd pedig dobozokról beszélt. Ellenőrizhetetlen, hogy hány kiadványt hozott magával. Meggyőződésem, hogy ezt csak ürügyként használta fel a cirkuszkeltésre” – jelentette ki Tamás Sándor.

A “hiányzó” könyvek az esemény recepciós asztalánál. Bárki vehetett belőlük | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki elöljáró sejtése szerint Dan Tanasă bálványosi provokálási akciója mögött egy egész apparátus állhat, amelyik kiképezte a magyarellenes bloggert és munícióval is ellátta. „Ez csak egy lufi. Kérdés, hogy mikor fog kipukkadni” – sommázott a Tamás Sándor.

Dan Tanasa feljelentése nyomán több rendőr is érkezett a bálványosi szállodához, kihallgatták a panaszost és a szervezőket is, illetve visszanézték a hotel térfigyelő kameráinak felvételeit is. A Sláger Rádió kérdésére, hogy számítanak-e retorzióra az incidens kapcsán, Tamás Sándor elmondta: arra számítanak, hogy az elkövetkező időszakban politikai és adminisztratív szinten is ellenőrzések sorozata következik.

Az ügy részleteire még visszatérünk…