A magyarellenes kirohanásairól hírhedt Dan Tanasa megjelenése által okozott botrány rányomta a bélyegét az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának bálványosi konferenciájának záró momentumaira. A nyelvhasználati kérdéseket tárgyaló kétnapos konferencia kiértékelő sajtótájékoztatóján a háromszéki szervezők elnézést kértek a 47 európai országból érkező vendégektől, hogy a Dan Tanasa által okozott incidens miatt. A házigazda háromszéki önkormányzat elnöke arról számolt be, hogy a helyszínre érkező rendőrök nyomozást indítottak a Dan Tanasa által hozott könyvek eltűnése ügyében. Tamás Sándor kifejtette: nyilván nem igaz, hogy eltűntek volna a kiadványok, hiszen azokat a nemzetközi konferencia számos résztvevőjénél lehetett látni, illetve az esemény regisztrációs asztalánál is ki vannak helyezve.

Európa Tanács önkormányzati kongresszusa záró sajtótájékoztató | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki politikus arra is rámutatott, hogy Dan Tanasa, „közismert hivatásos bajkeverővolt az, aki a bálványosi cirkuszt rendezte, öt nappal ezelőtt feljelentést tett a bíróságon amiért Tamás Sándor három nyelvű – román, magyar és angol – fejléces papírt használ hivatali levelezéseinél.

Jelentés készül a nyelvhasználati jogok alkalmazásáról

A bálványosi konferencia záró sajtótájékoztatóján Grüman Róbert, a háromszéki önkormányzat alelnöke és a Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnöke elmondta, hogy a kétnapos esemény fontos hozadéka lesz, hogy most indult el egy újabb nyelvi jogok használatáról szóló Európa Tanácsi jelentés készítése, amely várhatóan másfél év múlva készül el és ajánlásokat fogalmaz meg a tagországoknak, hogy miként biztosítsák illetve javítsák a kisebbségek anyanyelv használati jogait.

Az Európa Tanács önkormányzati bizottságának ülése
| Fotó: Kocsis B János

Grüman Róbert szerint a bálványosi esemény is bebizonyította, hogy fontos a nemzetközi fórumokon való aktív részvétel, amely segítheti a romániai magyar közösség ügyét. Ugyanakkor megköszönte a 47 európai országból érkező küldötteknek, hogy a romániai hatóságok irányából érkező erős ellenszél ellenére bátor döntést hoztak és eljöttek Székelyföldre. Tamás Sándor háromszéki tanácselnök hozzátette: a nyelvhasználati jogokat vizsgáló jelentéshez aktívan hozzá szeretnének járulni, ezért az adatgyűjtés időszakában gyakorlati példákkal kívánk bemutatni, hogy miként működik Romániában a kisebbségek nyelvhasználati jogainak alkalmazása.

Gudrun Mosler-Törnström a kongresszus elnöke a konferencia záró sajtótájékoztatóján kifejtette: arra a következtetésre jutottak, hogy nincs olyan egységes nyelvhasználati modell, amit alkalmazni lehet minden európai országban. Példaként említette azt amit Székelyföldön tapasztaltak, ahol egy nemzeti kisebbség van többségben, miközben az ország többségi lakossága kisebbségben él. Az osztrák politikus szerint az a legfontosabb szempont, hogy ami jó egy kisebbségnek az jó kell legyen a többségnek is. A nézeteltéréseket pedig párbeszéddel lehet megoldani, fejtette ki Gudrun Mosler-Törnström, aki abban bízik, hogy a bálványosi kongresszuson sikerült elültetni a párbeszéd magját, amely majd gyümölcsöt is terem.

Az Európa Tanács önkormányzati bizottságának ülése
| Fotó: Kocsis B János

Itt helyben kell leülni egymással tárgyalni mert annak lesz eredménye, különben az Európa Tanács tonnányi jelentést és ajánlást is írhat, a megoldásokat helyben kell megtalálni”. Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa Andrew Dawsont bízta meg a nyelvhasználatról szóló jelentés elkészítésével. A brit politikus Bálványoson azt tanácsolta a feleknek, hogy először tanulják meg egymást meghallgatni, vegyék figyelembe a másik fél szempontját is és csak azután kezdjenek beszélni, de úgy, hogy ne sértsék meg a tárgyalófelet.

A román fél távolmaradással bojkottálta a bálványosi fórumot

Grüman Róbert a záró sajtótájékoztatón rámutatott: abban bíztak, hogy az eseményen a román többség képviselőivel tudnak párbeszédet folytatni, meghívtak román politikusokat illetve az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa romániai delegációjának vezetőjét is. A román meghívottak felszólalásai szerepeltek a konferencia programjában is, ugyanakkor a meghívottaknak minden joguk megvolt arra, hogy bármilyen előadót javasoljanak, aki ismerteti Románia álláspontját. „Sajnálatos módon a provokációt választották, ez őket minősíti”, mondta Grüman Róbert.

Dan Tanasa a helyszínelő rendőrrel és Tamás Sándorral | Fotó: Kovács Zsolt

A Sláger Rádió kérdésére, hogy az „ellenszélben” szervezett rendezvényt követően, a Dan Tanasa könyves incidensének fényében számítanak-e a román hatóságok retorziójára – Tamás Sándor háromszéki tanácselnök azt mondta: arra számítanak, hogy az elkövetkező időszakban politikai és adminisztratív szinten is ellenőrzések sorozata következik.