Teljesíthetetlen követelményeket támasztanak a szakmai továbbképzők szervezői, ezért változtatni kellene ezeken, véli Kelemen Tibor. A Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség (AJOFM) szerint több projekt van folyamatban a Humánerőforrás Operatív Program keretén belül, munkanélküli fiatalokat képeznek, szakmát tanítanak nekik, ezzel is megkönnyítve, hogy munkát találjanak.

A munkaügyi szakember szerint a különben nagyon hasznos tanfolyamoknak két gyenge pontja is van. Egyrészt a szervezőknek vállalniuk kell, hogy a résztvevők fele a tanfolyam elvégzése után munkába áll, ezt nehéz teljesíteni. A másik nehezen teljesíthető feltétel, hogy csak azok jelentkezhetnek, akik elvégezték a kötelező tíz osztályt. Nagyon sok munkanélküli fiatal viszont még az elemi iskolát sem fejezte be, ám hasznos lenne, ha elsajátítanák egy szakmát, könnyebben boldogulnának a munkaerőpiacon, szögezte le az igazgató.

Meglátása szerint például a mezőgazdaságban dolgozóknak nincs szükségük a tíz osztályra, ha ismerik a növénytermesztés, az állattenyésztés alapjait. Kelemen Tibor szerint jelezni fogják a hatóságoknak, hogy könnyítsenek a feltételeken, ne kérjék a kötelező tíz osztályt, különben nehézségekbe ütközik a programok lebonyolítása.