Kapuról kapura mennének a Kovászna megyei Munkaerő ügynökség (AJOFM) munkatársai, hogy meggyőzzék a szülőket, hívják haza a külföldön dolgozó gyerekeiket, mondta Kelemen Tibor. Az ügynökség igazgatója sajtótájékoztatón kifejtette: egyre több a munkalehetőség a tanulatlan fiatalok számára is, a különböző pályázatok keretében cégalapításra is lehetőség nyílik.

Szerinte nem általánosan elterjedt a magas fizetés, ám a munkaadók az egyéni tárgyalások során hajlandók felajánlani a nagyobb bért, ha a jelentkező szakképzett, jól végzi a munkáját és motivált. Kelemen Tibor szerint például a hegesztőknek itthon is kifizetik már az ezer eurót. A mezőgazdaságban dolgozók is kezdtek hazatérni mert vannak lehetőségek az agráriumban.

Kelemen Tibor a Munkaerő Ügynökség vezetője

„Mindenki nem jön haza, de sokan megfontolják ezt a lehetőséget, ha úgy látják, itthon is van remény arra, hogy biztosított a megélhetés”- mondta a Munkaerő Ügynökség vezetője. Hozzátette, a kormány is próbálkozik, hogy különböző juttatásokkal marasztalja a fiatalokat.

Idén lép érvénybe, hogy a pályakezdő fiatalok 1500 lejes támogatást kapnak, ha a tanulmányaik befejezése után 60 nap alatt bejelentkeznek az ügynökséghez, és ebben az időszakban munkát is találnak. Az egyetlen feltétel, hogy a két részletben folyósított pénzösszeget megkapják, hogy egy évig megtartsák az állást. A munkaadónak továbbra is megítélik egy évre a havi 900 lejes állami támogatást, ha pályakezdőt alkalmaz.

Kelemen Tibor szerint ma már nem éri meg munkanélkülinek lenni, hiszen a munkanélküli támogatás 400 lej körül van míg a nettó minimálbér 1100 lej.