Benyújtotta a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a városközponti Kós Károly iskola jelenleg üresen álló műemlék épületének felújítására vonatkozó pályázatát. A lehívható támogatás összértéke 10,5 millió lej, a város önrésze 210 ezer lej, mondta a Sláger Rádiónak Sztakics Éva.

Az alpolgármester szerint abban bíznak, hogy a Központi Fejlesztési Régió gyorsan elbírálja a pályázatokat, még idén aláírhatják a szerződést és jövő év szeptemberében már a korszerűsített ingatlanban tanulhatnak az elemis kisdiákok.

Sepsiszentgyörgyön a belvárosi iskolákban szűkös a hely, ezért szeretnének a Székely Mikó Kollégium, a Mikes Kelemen líceum kisdiákjai számára egy új elemi iskolát alapítani.

Mint ismert tavaly a Kós Károly Szakiskolát összevonták a Puskás Tivadar Szaklíceummal és kiköltöztették az épületből, bár ezzel a döntéssel a tanintézet tanárai, és az ellenzék sem értett egyet. A városvezetés azzal érvelt, hogy a belvárosi, ezer férőhelyes épületben alig 300 szakiskolás diák tanult, miközben csak a Mikóban közel 500 elemis kisdiák jár.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közben a közigazgatási bíróságon kérte a Kós Károly Szakiskola önállóságának megszűnéséről szóló tanácshatározatok érvénytelenítését, ám keresetüket jogerősen elutasították.