A Fidesznek két mandátumot eredményeztek a határon túli levélszavazatok. Sepsiszentgyörgy szociológus végzettségű polgármestere rámutatott, hogy a bonyolult magyarországi választási rendszer miatt nehéz elmagyarázni, de számításai alapján teljes bizonyossággal állítja, hogy a határon túli levélszavazatok két mandátumot eredményeztek a Fidesz-KDNP szövetségnek.

A magyarországi választási rendszerben a győztes kompenzációk működnek és a töredékszavazatok visszamennek a listára, de így is ki lehet számítani a levélszavazatok által eredményezett mandátumokat. Antal Árpád szerint, aki az összesen leadott szavazatok számához viszonyít, az értelmezheti azt, hogy a levélszavazatok nem hoztak mandátumot, de ez az állítás egyszerűen nem igaz.

Antal Árpád és Lázár János | Fotó: Kovács Zsolt

„Azért vettünk részt a magyarországi választásokon, hogy az mandátumokat eredményezzen és szavazataink két képviselőt küldenek a magyar Országgyűlésbe”, nyilatkozta a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szerint annál is jobban esik, hogy a határon túliak szavazatai által eredményezett két mandátumból egyik Zsigmond Barna Pál mandátuma, aki hat évig volt Magyarország székelyföldi főkonzulja, és ahogy Ráduly Róbert csíkszerdai polgármester megfogalmazta, Székelyföld magyarországi főkonzulja lehet”- mondta Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró kifejtette: a határon túliaknak mindenképpen megérte szavazni, hiszen ezáltal „beleszólhatunk a történésekbe, ez a mi nemzetünk, közös a múltunk, a jelenünk és a jövőnk”.