Több panasz is befutott a Kovászna Megyei Munkafelügyelőségre, hogy az alkalmazottak nem a vallásuknak megfelelő időpontban kapták meg a hivatalos szabadnapot. Ugyanakkor a munkaadók is folyamatosan érdeklődtek, hogy miként értelmezzék a munkaszüneti napokra vonatkozó törvényt, mondta Ördög Lajos.

A háromszéki Munkafelügyelőség vezetője a Sláger Rádiónak elmondta, idéntől a nagypéntek is munkaszüneti nap lett, tehát húsvétkor két hivatalos szabadnap járt az alkalmazottnak. Törvény szerint mindenki a vallásának megfelelő időpontban kell kikapja a szabadnapok, illetve az ateisták, a nem keresztények kiválaszthatják a nekik tetsző időpontot. Mindez adatvédelmi aggályokat is felvet, hiszen az alkalmazott különben nem kellene nyilatkozzon a felekezeti hovatartozásáról, a vallási meggyőződéséről, de ha a munkaadó nem az alkalmazott vallásának megfelelő időpontban adja ki a szabadnapot, nemcsak a munkatörvénykönyvet sérti, hanem diszkriminál is, mondta Ördög Lajos.

Szerinte a gyáraknál okoz nehézséget, ahol a szabadnapokra leállítanák a termelést, ám nem megoldható, ha a munkavállalók nem egy időben kérik azokat. Háromszéken a multinacionális vagy országos érdekeltségű vállalatok esetében vannak gondok, mivel nem szabályozták a sajátos helyzeteket. Végül minden panasz megoldódott, nem róttak ki bírságokat, mondta a főfelügyelő. Különben magasak a pénzbüntetések, ötezer lejtől húszezer lejig terjednek, ha a munkáltatók nem adják meg a hivatalos munkaszüneti napokat.