Húszéves születésnapját ünnepelte hétvégén a háromszéki step by step, alternatív oktatás, amely két évtizede a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskolában jött létre. A Tamási Áron Színház nagytermében nemcsak a jelenlegi diákjai – előkészítőtől negyedikig – gyűltek össze, hanem az egykori step-esek, tanítók, szülők, a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi step by step osztályok képviselői, és a helyi Mihai Viteazul főgimnázium step by step-es oktatói is együtt ünnepeltek.

Balázs Réka tanítónő, az alternatív oktatási forma meghonosítója Sepsiszentgyörgyön elmondta, a gyermekek szükségleteire alapozó, lépésről- lépésre oktatás az Egyesült Államokban jött létre, ma már 26 országban alkalmazzák világszerte. Kovászna megyében 1997- 1998-as tanévben honosították meg, jelenleg országszerte 35 megyében 638 osztály működik, több mint 12 ezer tanulóval.

Step by step-es diákok ünnepi előadása | Fotó: Albert Levente

Fekécs Károly a Váradi József Általános Iskola igazgatója rámutatott, nem volt könnyű az elmúlt húsz év, az oktatási forma híveinek sokszor csatát kellett nyerniük a tanfelügyelősséggel, a polgármesteri hivatallal, vagy éppen a tanintézet vezetői ellenében is. Kocsis Annamária az általános oktatásért felelő tanfelügyelő arról beszélt, hogy a step by step a gyerek személyiségének kibontakozását segíti, nem a tanító szabja meg, milyen legyen a diák, hanem erősíti a tanulási kedvét, az osztályközösséget.

A rendezvény során egykori diákok, step-es tanítók vallottak arról, mit jelent számukra ez az oktatási forma, majd az ünnepség a jelenlegi és egykori step by step-es diákok előadásával zárult.