Eladja összes Romániában található erdejét a Schweighofer. Az osztrák fafeldolgozó óriás hétfőn jelentette be, hogy eladja a 14.283 hektárnyi erdővel rendelkező Cascade Empire nevű leányvállalatát a svéd GreenGold Group vállalatnak. A leányvállalat eladási árát nem hozták nyilvánosságra. Azt viszont tudni lehet, hogy a cég 14 283 hektár erdőt birtokolt Hunyad, Gorj, Vrancea, Prahova, Buzău, Neamţ és Szucsáva megyékben.

Az osztrák fafeldolgozó óriásvállalat 2003-ban jelent meg a romániai piacon, jelenleg három fapaneleket gyártó gyár és két termékgyártó van a tulajdonában, összesen mintegy 3100 embert foglalkoztat. A rétyen is fafeldolgozó gyárat működtető Holzindustrie Schweighofer céget többször is megvádolták, hogy illegális fakitermelésből származó fát fogad be, ezért vissza is vonták az európai fenntarthatósági tanúsítványát. Ezt követően a vállalat bevezetett egy olyan rendszert, amely azonosítja és elutasítja a nem megfelelő szállítmányokat.

Fafeldolgozó üzem | Fotó: activenews.ro

A környezetvédő civilek szerint mindez csak arculatépítés

Az Agent Green környezetvédő szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani felvásárló, a svéd Greengold Group néhány éve már átjátszott több mint 30 000 hektárnyi erdőt az IKEA vállaltnak, amely ki is termelte a fát. A Sláger Rádió által megszólaltatott környezetvédő civilek és aktivisták úgy vélekedtek, hogy arculatépítés állhat az erdő eladás hátterében, de azt sem tartják kizártnak, hogy a Holzindustrie Schweighofer nagyvállalat a kivonulást fontolgatja.

Az erdők védelme szempontjából ez a tranzakció nem értékelhető, hiszen bárki a tulajdonos, a kitermelőnek az az érdeke, hogy minél több fát kivágjon és eladjon, a feldolgozónak pedig, hogy minél többet felvásároljon” – értékelt megkeresésünkre Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke. Meglátása szerint, a kitermelésben érdekelt Cascade Empire a nyersanyagot biztosította a Holzindustrie Schweighofernek, ám ebben az ágazatban sok a gyanús, feketepiaci ügylet, ezért próbálnak elhatárolódni.

A Holzindustrie Schweighofer rétyi üzeme | Fotó: Toró Attila

„Egyfajta arculatépítés lehet a hátterében, a Schweighofer elhatárolódik a fakitermeléstől” – értékelte a környezetvédő. Ugyanakkor hangsúlyozta, nehéz ebben a kérdésben állást foglalni, hiszen a nemzetközi nagyvállalatok, cégcsoportok érdekei és ügyletei átláthatatlanok.

Hans Hendrich aktivista, a Neuer Weg egyesület alelnöke szerint pletykaszinten olyan információk is eljutottak hozzá, hogy a Schweighofer osztrák tulajdonosainak elegük van Romániából, a teljes kivonulást fontolgatják, de ezt senki nem tudta megerősíteni, és egyelőre jelei sincsenek.