Nehezen alkalmazhatók azok a 26 év alatti a fiatalok, akik eddig még nem vállaltak munkát, állapította meg Kelemen Tibor. A Kovászna megyei Munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, folyamatban van a fiatal munkanélküliek elhelyezkedését támogató EU-s projekt, próbálják felkutatni, nyilvántartásba venni, majd bevonni őket a munkaerőpiacra, ám ez nem könnyű feladat.

Kovászna megyében 557, 26 év alatti fiatalt vettek nyilvántartásba, nekik még nem volt munkahelyük, és a többségük, 428-an a nehezen elhelyezhető kategóriába kerültek. A fiatalok közül 339-en roma nemzetiségűnek vallották magukat. Kelemen Tibor elmondta, ők azok a vidéki fiatalok, akik még két osztályt sem végeztek, nehezükre esik az írás- olvasás, számukra kénytelenek voltak egyszerűsített kérdőívet összeállítani, mert a bonyolult kérdésekkel már nem tudnak megbirkózni.

Kelemen Tibor a Munkaerő Ügynökség vezetője

A könnyebben alkalmazható kategóriákba azok kerültek, akik legalább a nyolc osztályt elvégeztek. Nehézséget okoz az is, hogy nem szívesen mozdulnak ki a falujukból, a többség eddig is a családban, vagy a szomszédoknak segített mezőgazdasági munkákban, idényben napszámosként dolgoztak.

Kelemen Tibor szerint, a többség számára a Második esély program jelentene megoldást, hogy az elmaradt tanulmányaikat pótolják, megtanulják a betűvetést. A fiatal munkanélküliek alkalmazása esetén az állam havi 900 lejjel támogatja a munkaadót, a fiatal pedig egyszeri alkalommal 500 lejes ösztönző juttatást kap.