A temesvári kórházban, hiányos román tudása miatt megalázott kézdivásárhelyi kislány ügyében szólalt fel szerdán a parlamentben Benkő Erika. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő emlékeztetett, hogy tavaly elfogadta a parlament a törvényt, hogy az egészségügyi és szociális intézményekben legyen lehetőség az anyanyelv használatára, ám a gyakorlatban ez nem működik.

“Kíváncsi lennék, hány romániai felnőtt tudna nem az anyanyelvén, hanem angolul válaszolni az egészségügyi állapotával kapcsolatos kérdésekre. Ez esetben egy gyerekről volt szó, aki még tanulja a román nyelvet, és akitől nem várható el az, hogy ismerje a román orvosi nyelvezetet” – fogalmazott Benkő Erika képviselő.

„Elutasítjuk, hogy nemzetbiztonsági kockázatként kezeljenek!”

A sepsiszentgyörgyi politikus szerint nem megengedett, hogy a centenárium évét a magyarellenesség határozza meg. Emlékeztetett, hogy egy román civil szervezet javasolta, hogy a három székelyföldi megyét nyilvánítsák «nemzetbiztonsági területté», ami számunkra sértő, hiszen ugyanúgy teljes jogú állampolgárai vagyunk Romániának, mint bárki más, és határozottan elutasítjuk, hogy nemzetbiztonsági kockázatként kezeljenek bennünket”– nyomatékosította Benkő Erika.