A temesvári kórházban, hiányos román tudása miatt megalázott kézdivásárhelyi kislány ügyében szólalt fel szerdán a parlamentben Benkő Erika. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő emlékeztetett, hogy tavaly elfogadta a parlament a törvényt, hogy az egészségügyi és szociális intézményekben legyen lehetőség az anyanyelv használatára, ám a gyakorlatban ez nem működik.

“Kíváncsi lennék, hány romániai felnőtt tudna nem az anyanyelvén, hanem angolul válaszolni az egészségügyi állapotával kapcsolatos kérdésekre. Ez esetben egy gyerekről volt szó, aki még tanulja a román nyelvet, és akitől nem várható el az, hogy ismerje a román orvosi nyelvezetet” – fogalmazott Benkő Erika képviselő.

„Elutasítjuk, hogy nemzetbiztonsági kockázatként kezeljenek!”

A sepsiszentgyörgyi politikus szerint nem megengedett, hogy a centenárium évét a magyarellenesség határozza meg. Emlékeztetett, hogy egy román civil szervezet javasolta, hogy a három székelyföldi megyét nyilvánítsák «nemzetbiztonsági területté», ami számunkra sértő, hiszen ugyanúgy teljes jogú állampolgárai vagyunk Romániának, mint bárki más, és határozottan elutasítjuk, hogy nemzetbiztonsági kockázatként kezeljenek bennünket”– nyomatékosította Benkő Erika.

hirdetés