Korlátozzák a hitelkamatokat. A szenátus, első házként elfogadta azt a tervezetet, amely megszabja, hogy az ingatlanhitelek legmagasabb kamatja nem haladhatja meg a nemzeti bank alapkamatjának két és félszeresét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha ma a jegybank alapkamata 2,25 százalékos, akkor az ingatlanhitelekre kirótt legnagyobb kamat valahol 5,4 százalék körül lehet.

Turos Lóránd RMDSZ szenátor szerint az intézkedés a kapzsi hitelintézetek túlkapásaitól védi meg a polgárokat, hiszen sok tragédiát okoztak azok bankok, amelyek több szász százalékos kamattal nyújtottak hitelt bajba jutott vagy hiszékeny embereknek. Tánczos Barna szenátor a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: a tervezet előnye, hogy megakadályozható, hogy a hetedik bőrt is lehúzzák az emberről. A hivatalos uzsorakamat megfékezésére lehet alkalmas a hitelkamatok korlátozása, véli Bordás Attila.

A LAM Mikrohitel Rt. aligazgatója a Sláger Rádiónak kifejtette, vannak olyan pénzintézetek, melyek akár több száz százalékos kamatra nyújtanak hitelt, ez uzsorának is minősülhet, ugyanakkor zsebszerződésekkel is adnak kölcsönt, amit szintén többszörösen fizetettnek vissza. Ezek megléte azt igazolja, hogy nem működik megfelelően a pénzpiac Romániában, és megfékezésükre valóban indokolt lehet a korlátozás, másrészt a túlszabályozás oda vezethet, hogy teret nyernek az úgynevezett fekete-hitelek, véli a sepsiszentgyörgyi pénzügyi szakértő.

A jogszabály módosításról ezután a képviselőháznak kell meghoznia a végső döntést!