Háromszéken is halálesethez vezetett az országban dúló influenza járvány. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvos igazgatója, Antal Álmos szerint az 53 éves férfi néhány nappal ezelőtt hunyt el, viszont a bukaresti laboratórium csütörtökön igazolta vissza, hogy halálát az AH1 influenza vírusfertőzés okozta.

A férfi Tulcea megyéből érkezett a sepsiszentgyörgyi kórházba egy sebészeti beavatkozásra, viszont a műtétet nem végezték el rajta, mivel kiderült, hogy influenza vírusával fertőzött és állapota egyre súlyosbodott. Antal Álmos szerint a beteg szívét, agyát és tüdejét is megtámadta az influenza vírusa, amivel legyengült immunrendszere nem tudott megküzdeni.

Háromszéken ez az első haláleset influenza fertőzés miatt de több súlyos állapotban lévő háromszéki beteget kezelnek a brassói kórházban, mutatott rá a sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója, aki arra hívja fel a háromszékiek figyelmét, hogy bár az egészségügyi minisztérium megkésett az ingyenes influenza elleni oltóanyagok szétosztásával és még mindig van készleten oltóanyag, aki teheti oltassa be magát, hiszen a járvány a következő hetekben csúcsosodik.

Influenza | Fotó: divinemedical

Mint arról beszámoltunk aggasztóan emelkedik az influenzás és felső-légúti megbetegedések száma, az elmúlt két hétben 30 százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma, jelenleg közel 3000 beteget tartanak nyilván Kovászna megyében. Sánta Ferenc járványtani orvos a sajtónak elmondta rendkívül gyorsan terjed a fertőzés, kevés a lappangási ideje, még a fertőzés napján megjelennek a tünetek. A háromszéki járványtani orvos szerint a következő két hétben csúcsosodik a járvány, addig folyamatosan nőni fog a megbetegedések száma.

Az influenza fenyegető terjedése miatt a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház csütörtöktől meghatározatlan ideig teljes látogatási tilalmat vezetett be.