Aggasztóan emelkedik az influenzás és felső-légúti megbetegedések száma, az elmúlt két hétben 30 százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma, jelenleg közel 3000 beteget tartanak nyilván Kovászna megyében, halálesetet nem jegyeztek.

Sánta Ferenc járványtani orvos a sajtónak elmondta rendkívül gyorsan terjed a fertőzés, kevés a lappangási ideje, még a fertőzés napján megjelennek a tünetek. A háromszéki járványtani orvos szerint a következő két hétben csúcsosodik a járvány, addig folyamatosan nőni fog a megbetegedések száma. Egyértelműen influenza járvány van, hiszen Háromszéken minden öt mintából négy esetben beigazolódik a vírus jelenléte. Mint ismert országos szinten 130.000 megbetegedést 30 halálesetet jegyeztek.

Sepsiszentgyörgyi kórház. Irány a sürgősség | Fotó: Kovács Zsolt

Az influenza fenyegető terjedése miatt a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház február 22-től, csütörtöktől meghatározatlan ideig teljes látogatási tilalmat vezet be, tájékoztat az intézmény közleménye. Mint arról beszámoltunk az újszülött és intenzív terápiás osztályon már február elején elrendelték a látogatási tilalmat, ezt most kiterjesztik az egész kórházra.

Sánta Ferenc járványtani orvos szerint az oltás jelenti a legbiztosabb megelőzési intézkedést. Bár javában dúl a járvány a szakemberek szerint most is javallott az oltás beadása, hiszen a fertőzés két hét múlva érheti el a csúcspontját, addig a most beadott oltás is kifejti hatását. A szakemberek javaslata szerint a fertőzés veszélyeinek kitett személyeknek javallott kerülni olyan helyeket, ahol nagy tömegek gyűlnek össze, a beteg gyerekeket nem kell közösségbe vinni, illetve a megelőzés szempontjából nagyon fontos a rendszeres kézmosás és a gyakori szellőztetés.