Sepsiszentgyörgyön akkora az igény bölcsödére, hogy tanév közben létesítenek új bölcsődei csoportot. Az Állomás negyedi Napsugár óvodában már működik négy csoport, az ötödik elindítását most hagyta jóvá az önkormányzat. Sztakics Éva alpolgármester a Sláger Rádiónak elmondta: ezáltal négy új munkahely létesül, ezekre a napokban hirdetnek versenyvizsgát.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat három helyszínen is működtet bölcsödét az óvodáskorúnál kisebb gyerekek számára: a Csíki negyedi Árvácska óvodában négy csoport működik, a két évvel ezelőtt felújított Cigarettagyár melletti, svájci villának nevezett épületben 60 férőhelyes bölcsődét alakítottak ki. Sztakics Éva szerint a jó minőségű szolgáltatást nyújtó bölcsődékkel próbálják segíteni a kisgyerekes anyákat, ösztönözni a gyerekvállalást.

Bölcsőde a sepsiszentgyörgyi “svájci villában” | Fotó: Kovács Zsolt

Rámutatott, hogy a bölcsődék fenntartása rendkívül költséges, hiszen a tíz gyerekes csoportok mellé három- négy alkalmazottat kell foglalkoztatni. A szülők hozzájárulása a jövedelmük függvényében napi 4-7 lej között van, így a költségek nagy része az önkormányzatot terheli. Havonta közel 600 lejbe kerül a városnak egy bölcsődébe járó gyerek, ezért szorgalmazzák, hogy az állam járuljon hozzá a bölcsődék fenntartásához – mondta Sztakics Éva.