Egy háromszéki magyar kislányt aláztak meg Temesváron, mert nem beszélt románul. Benkő Erika a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg egyeztetnek annak a kézdivásárhelyi kislánynak a szüleivel, akitől egy temesvári orvos számon kérte, hogy miért nem beszél románul. Benkő Erika szerint, ha a szülők beleegyeznek az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál tesznek feljelentést de a nemzetközi fórumokat is tájékoztatják.

Benkő Erika sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő | Fotó: Kovács Zsolt

A esetre Farkas Alpár kézdivásárhelyi edző hívta fel a figyelmet, aki a Székely Hírmondó napilapnak írt nyílt levelében elmesélte, hogy a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es lány kosárlabda csapata a múlt hétvégén játszott Temesváron, az országos bajnokság elődöntő szakaszában. A sportesemény helyszínén derült ki, hogy néhány játékosnak hiányzik a sportorvosi láttamozás, ezt helyben kellett pótolni.

„A vizsgálatot végző kardiológus a végletekig megalázta egyik tanítványomat, azt kifogásolva, hogy a 12 éves kislány nem beszél románul”- számolt be az edző, aki szerint az orvos a kórlap hátoldalára is ráírta „az a gyerek, aki nem beszél románul, ne utazzon a csapattal”. A kosárlabda edző szerint a megaláztatások a szállodában is folytatódtak, ahol szintén számon kérték a gyerekektől, hogy nem beszélnek folyékonyan románul.

Tavalyelőtt hasonló eset történt egy kolozsvári kórházban is, ahol egy erdővidéki lányt alázott meg az orvos, mert nem beszélt jól románul. Az eset miatt a Diszkriminációellenes Tanács  2000 lejre büntette a kórházat és 1000 lejre a kislányt sértegető orvost. 

Frissítés: Cáfolja a temesvári orvos, hogy hiányos nyelvtudásuk miatt alázott meg kézdivásárhelyi kosaraslányokat Dr. Livia Popescu a Krónikának azt mondta: a kosárlabdázók kézdivásárhelyi edzője tévesen értelmezi a történteket. Dr. Livia Popescu a Krónika napilapnak azt nyilatkozta: emlékszik az esetre, arra is, hogy három lányról volt szó, szerinte azonban szó sem volt incidensről.

„Egyedül amiatt volt gond, hogy a lányok nem értették az összes, általunk románul feltett kérdést, de bennünket az orvosi vizsgálat eredménye érdekelt” – nyilatkozta a temesvári kórház szakembere. A doktornő tisztázta azt is, hogy a küldőpapír hátoldalára azt írta: „olyan gyermek, aki nem beszél románul, nem lehet információt beszerezni róla”. Mindennek azért van jelentősége, mert a kézdivásárhelyi edző szerint az orvos kézzel írott megjegyzése úgy is olvasható, értelmezhető: „ az a gyerek, aki nem beszél románul, ne utazzon a csapattal”.