Néhány év szünet után újra bővítik Sepsiszentgyörgyön a térfigyelő kamerák rendszerét. Antal Árpád polgármester szerint az online felmérésben több városlakó is megfogalmazta, hogy több kamerára lenne szükség a közterületen.

„Néhány évvel ezelőtt elindítottuk ezt a folyamatot, aztán az lelassult, mert sokan bírálták, arra hivatkozva, hogy a túl sok kamera Big Brother hangulatot eredményez. Idén viszont tovább bővítjük a rendszert”- mondta a polgármester.

Jelenleg a városban több mint negyven térfigyelő kamera működik, több szögből is rögzítik a felvételeket, a város bejáratainál több kamera is van, ezek nemcsak az utat, hanem a rendszámokat is rögzítik, tájékoztatott Hadnagy István.

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség vezetője szerint a személyiségi jogok szigorú tiszteletben tartásával kezelik a felvételeket, azokhoz csak a rendőrség, vagy a bíróság fér hozzá, bűncselekmények, kihágások dokumentálásában, az elkövetők azonosításában nyújtanak segítséget. A kamerák által rögzített felvételeket harminc napig tárolják, majd letörlik.

Hadnagy István szerint a kamerákkal eredményesen vették fel a harcot a vandálokkal, hiszen visszaszorult a az összefirkált falak, kitört lámpaoszlopok, megrongált vagy felgyújtott kukák, megcsonkított facsemeték jelensége.