A szépmezői kutyamenhelyen létesített állatorvosi rendelőben ivartalanítják a kutyákat, beteszik az azonosító csipet, és bármilyen más orvosi beavatkozást elvégeznek. Tavaly tízezer lejt költöttek a menhely fejlesztésére, a pénz jelentős részét a rendelő kialakítására fordították, mondta el sajtótájékoztatón Máthé László. A létesítményt működtető Tega Rt. köztisztasági vállalat igazgatója szerint azért fontos, hogy helyben van állatorvosi segítség, mert korábban a rossz egészségügyi állapotban levő kutyák szállítása nehézséget okozott.

Az igazgató szerint tavaly 653 kóbor állatot szállítottak a menhelyre, ezek közül 340-et sikerült örökbe adni, 17 visszakerült a gazdájához. Összesen 173 kutya pusztult el, a legtöbb esetben az alultápláltság, vagy megbetegedések szövődményei miatt, 17 állat pedig olyan súlyos állapotban került a menhelyre, hogy kénytelenek voltak elaltatni.

Dán András állatorvos harmadik éve gondozza a menhelyre kerülő állatokat és elmondta, hogy a sepsiszentgyörgyi kóbor kutyák jelentős részét a környező falvakból hozzák be, és hagyják sorsukra a tulajdonosok. A szépmezői menhelyről ingyenesen fogadhatók örökbe a kutyák, sterilizálva, ivartalanítva és csippel ellátva. A kóborló ebeket a 0732 717 185 telefonszámon lehet jelenteni.