Mégsem kell a kisebbségi diákoknak román nyelvről, illetve román nyelvre fordítaniuk az angol tantárgyversenyen. Az eredeti szabályzat szerint ugyanis az angol tantárgyversenyen nem anyanyelvükre, hanem egy másik idegennyelvre, románra kellett volna fordítsanak. Ezzel hátrányba kerülnének azokkal szembe, akiknek román az anyanyelvük.

A súlyosan diszkriminatív előírás ellen a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat tett feljelentést az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, de a Magyar Ifjúsági Értekezlet is felszólalt. A Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkár, Kovács Irénke egyeztetett az ügyről az új tanügyminiszterrel, Valentin Popával, aki ígéretet tett, hogy módosítani fogják a tantárgyverseny szabályzatát, hogy az lehetővé tegye a kisebbségi anyanyelvről angolra, illetve angolról a kisebbségi nyelvre történő fordítást. Az ígéretek szerint a hét végéig értesítik a megyei tanfelügyelőségeket a módosításról.

Korábban Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a Sláger Rádió újságírójától értesült a visszás helyzetről és megállapította, hogy egyértelmű diszkrimináció történt, amiért eljárást fognak indítani.