Az influenza és felső légúti megbetegedések magas száma miatt az újszülött és intenzív terápiás osztályon látogatási tilalmat vezetett be a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház vezetősége. Tájékoztatásuk szerint a látogatási tilalom február 7-én, szerdán lép életbe és meghatározatlan ideig tart.

Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban két betegnél mutatták ki az influenza vírusát, ám ennél jóval nagyobb a fertőzöttek száma, mutatott rá Antal Álmos. A kórház orvos igazgatója szerint közepes intenzitású a járvány, de általában februárban tetőződik a fertőzés.

Antal Álmos a sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt

Hasonlóan nyilatkozott Sánta Ferenc járványtani orvos is, aki szerint a háromszéki háziorvosok jelentése szerint meghaladta a kétezret felső légúti megbetegedések, tüdőgyulladások száma, de megjelentek az első influenzás megbetegedések is.

A járványtani orvos kifejtette: arra számítanak, hogy a következő időszakban a betegek száma eléri a 4000-et is, a járvány a következő 3-4 hétben csúcsosodhat. A szakember szerint a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban bevezetett látogatási tilalomnak megelőzési szerepe van, hogy megóvják a betegségnek leginkább kitett személyeket – az újszülötteket, koraszülötteket vagy az intenzív terápiás osztályon lévő lábadozó betegeket – a fertőzéstől.

A kórház orvos igazgatója, Antal Álmos szerint akkor lehetett volna megelőzni az influenza járványt ha a lakosság legalább 15 százaléka kapott volna védőoltást. Ez Kovászna megyében 30.000 személyt jelentene, ennél viszont jóval alacsonyabb a beoltottak száma. Kovászna megye összesen 3300 adag ingyenes influenza oltást kapott, ebből 2900-at a háziorvosok beadtak a betegségnek leginkább kitett célcsoportnak, tehát még 400 adag oltást lehet igényelni a családorvosoktól.

Az influenza az idősek, gyerekágyasok és gyenge immunrendszerű személyeknél okozhat súlyos tüneteket. A szakemberek javaslata szerint a fertőzés veszélyeinek kitett személyeknek javallott kerülni olyan helyeket, ahol nagy tömegek gyűlnek össze, a beteg gyerekeket nem kell közösségbe vinni, illetve a megelőzés szempontjából nagyon fontos a rendszeres kézmosás.