Felemás adóügyi rendelkezések léptek életbe. Miközben egyik törvény megelőzné a büntetést, egy másik bírságolásra ösztönzi az adóellenőrt. A Sláger Rádió által megszólaltatott vállalkozók és gazdasági szakemberek bírálják az ellenőröket büntetésre ösztönző intézkedést, illetve egyelőre alkalmazhatatlannak tartják az adóügyi kihágások megelőzését célzó törvényt.

Ez utóbbi jogszabály értelmében az ellenőrző hatóságoknak kötelességük a kihágás észlelésekor először figyelmeztetést adni, egy tervet csatolni a hiba kiigazítására és határidőt kitűzni, amíg a szabálytalanság elkövetője helyrehozhatja a hibát. Ezt egyelőre nem lehet alkalmazni, mivel nincs módszertan, ami pontosítaná, hogy konkrétan milyen kihágásokra vonatkozik, magyarázta Debreczeni László.

Debreczeni László adószakértő és Édler András a kereskedelmi kamara elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi adószakértő ugyanakkor elhibázottnak tartja, hogy életbe lépett a pénzügyi ellenőrök 15 százalékos jutaléka, amely arra ösztönzi őket, hogy tüzetesebben vizsgálódjanak és mindenáron adóhátralékot állapítsanak meg. Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke szerint visszatér az a hét éve megszüntetett rendszer, hogy a vállalkozó tudja, amint megjelennek az ellenőrök, kénytelen „zsebbe nyúlni”, mert találnak valami hibát.

Édler András szerint inkább az informatikai hálózatokat kellene összekötni, és azokból kiszűrni az adócsalást, nem helyszíni vizsgálódással zaklatni a vállalkozót.