A sepsiszentgyörgyi Művész mozi by Cityplex hétvégén ünnepli egyéves fennállását. Erre az alkalomra különleges programmal várják a közönséget, lesznek filmújdonságok, közönségtalálkozó, koncert és könyvbemutató is. Mindehhez kedvezményes jegyárakkal készülnek. A Művész Mozi első szülinapjának programja pénteken 18 órakor kezdődik, amikor levetítik a Tehenesek című dokumentumfilmet a sepsiszentgyörgyi Vargyasi Levente rendezésében. 19 órától az Emlékmű helyett című dokumentumfilmet nézhetik meg a sepsiszentgyörgyi Vörös T. Balázs és Filep Farkas rendezésében. Péntek este 9 órától Sound­track party azaz filmzenés táncest lesz.

Szombaton 12 órától Evilági együttes Zenerege koncertje lesz, bemutatják Dancs Árpád – A sepsiszentgyörgyi mozizás története című kötetének bemutatója és plakátkiállítás a szerző gyűjteményéből. Szombaton 18 órától A Whiskys című magyar akciófilmet nézhetik meg, utána este fél kilenckor közönségtalálkozó lesz Ambrus Attilával, a Whiskys rablóval a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében, a moziban pedig éjszaka 3-ig kalandfilmeket vetítenek.

Népszerű a Művész Mozi | Fotó: Henning János

Az 1 millió eurós beruházásból létrehozott Művész Moziban az elmúlt egy évben több mint 200 filmet vetítettek összesen 2150 alkalommal 37.500 néző számára. A legnézettebb film a magyar Kincsem című produkció volt, amelyet 3300-an néztek meg, de népszerűek voltak a magyar szinkronos családi vagy animációs filmek is. A mozinak 550.000 lejes bevétele volt, amely 94 százalékban fedezi a működtetési költségeket, tehát az intézmény szinte nullszaldós, ha nem veszik figyelembe a befektetés összegét. A nagyszámú néző viszont azt jelzi, hogy Sepsiszentgyörgyön volt igény erre a beruházásra.

A mozi működtetése során viszont azzal szembesültek, hogy a törvénykezés nem ad lehetőséget magyar szinkronos filmek vetítésére. Így sepsiszentgyörgyi javaslatra született meg az RMDSZ honatyák által kezdeményezett törvénymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy magyar szinkronnal is lehessen filmeket vetíteni a hazai mozikban.

 

Facebook Comment