Háromszéken azonosítják azokat a fiatalokat, akik nem fejezték be a tanulmányaikat, és nem is dolgoznak, próbálják bevonni őket a munkaerőpiacra, mondta el sajtótájékoztatón Kelemen Tibor. A Kovászna megyei Munkaerő-elhelyező ügynökség (AJOFM) igazgatója rámutatott, hogy sok fiatal nem végzi el a kötelező tíz osztályt, és nem is dolgoznak, valószínű közülük többen külföldön próbálnak szerencsét.

Mivel egyre nagyobb a munkaerőhiány, az ügynökség ezzel is segíteni akar a vállalkozóknak, de a potenciális munkavállalókat is segítik a felzárkóztatásban. A 26 év alatti fiatalokat keresik meg, felmérik, milyen képességeik vannak, milyen területen alkalmasak munkavállalásra. Eddig 771 ilyen fiatal került be az adatbázisba, de valószínű ennél sokkal többen vannak hasonló helyzetben.

Kelemen Tibor munkába állítaná a fiatalokat | Fotók: Kovács Zsolt

A nyilvántartásba vett fiatalok többsége, 448-an, a nagyon nehezen elhelyezhető csoportba került, ők mindössze egy-két osztályt végeztek, nem tudnak írni, olvasni, és számolni is csak a pénzt, az alapvető számtani műveletek nehézséget jelentenek. Próbálják őket megtanítani az alapvető ismeretekre. A többiek jobban állnak, de általában ők sem végezték el még a nyolc osztályt sem. Tavaly 114 iskolaelhagyó fiatalt sikerült elhelyezni.

Kelemen Tibor elmondta, egyre nagyobb a munkavállaló-hiány, Kovászna megyében 4,19 százalékos a munkanélküliség, de Sepsiszentgyörgyön első ízben 1 százalék alá csökkent.