Bekeményít a háromszéki állategészségügyi hatóság. Elkobozzák azokat a sertéseket, amelyek nincsenek bejelentve, azaz nincs azonosító fülszámuk. Sikó Barabási Sándor főállatorvos szerint nemzetbiztonsági ügyként kezelik a sertéspestis-fertőzés terjedésének megfékezését.

Az azonosító fülszám nélküli sertéseket elkobozzák, és a gazda költségén elhamvasztják. A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetőjének becslése szerint a 60.000-es háromszéki sertésállomány kétharmada nem szerepel a nyilvántartásban. Ez abból is kiderül, hogy hány disznóvágást jelentettek. Például decemberben Előpatakon, Dobollón, Zágonban egyetlen disznót sem vágtak a hivatalos statisztika szerint. Sikó Barabási Sándor szerint ez nem lehet valós, hiszen a Bodokon 480 vágást jelentettek október- decemberben időszakban, Barátoson 270-et, Szentkatolnán 300-at.

Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos | Fotó: Kovács Zsolt

A gazdák érdeke is a fülszám, hiszen ha az állat trichinellózisban szenved, elkobozzák, de csak akkor kap kárpótlást, ha volt fülszáma. Románia évekig küzdött, hogy felszámolja a fertőzésgócokat, és engedélyezzék a kereskedelmet az EU-s országokkal, így most nemzetbiztonsági ügyként kezelik a fertőzés terjedésének megfékezését.

A gazdák kötelessége, hogy fülszámozzák az állatokat, bejelentsék az elléseket, elhullásokat, vágásokat, vagy ha az állat gazdát cserél. Ezt gyakran hanyagságból mulasztják el, vagy mert nem akarják befizetni a fülszám, és az állatorvos kiszállásának költségét, az állam ugyanis a munkadíjat finanszírozza.