Pár nap alatt kétszer is törölte a Facebook a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Dan Tanasa blogger oldalát – közölte hétfőn Hans Hedrich, a Neuer Weg Egyesület alelnöke. A jogi aktivista – aki korábban mások mellett hivatalos formában jelezte a Facebook illetékeseinek, hogy az oldalon nacionalista, kisebbségellenes bejegyzéseket osztanak meg – rámutatott: négy, egymástól független forrás is arról tájékoztatta, hogy a közösségi oldal működtetői másodszor is elérhetetlenné tették Dan Tanasa oldalát. A Facebook először csütörtök este 24 órára tiltotta le az oldalt.

Hans Hedrich annak kapcsán jelentette az oldalt, hogy nemrég a számvevőszék alaptalannak minősítette Dan Tanasa feljelentését aki kettős finanszírozással gyanúsította a sepsiszentgyörgyi és háromszéki önkormányzatokat a kórház udvarán megépült orvoslakások ügyében. A háromszéki elöljárók igazságtalannak tartják, hogy ellenőrzésekkel zaklatják őket, miközben a magyar állam a bukaresti kormány feladatait vállalta át mikor az orvoslakások építését finanszírozta.

Dan Tanasa blogger | Fotó: Kovács Zsolt

Hans Hedrich szerint a közösségi oldalra hatalmas nyomás nehezedik a nagy számban terjesztett álhírek, uszító bejegyzések miatt. A jogvédő aktivista arra biztat, hogy minél gyakrabban kell jelenteni minden uszító bejegyzést, bárkiét, bárki ellen irányul. A Facebook üzenetet küld annak, aki jelent egy visszaélést elkövető oldalt, amennyiben a panaszt megalapozottnak találják, és törlik. Dan Tanasa személyes közösségi fiókja egyébként továbbra is elérhető.